Het aantal mannen dat rookt is voor het eerst wereldwijd gedaald. Dat komt onder andere door de hogere accijnzen op sigaretten en de anti-tabaksreclames. Maar toch sterven er ieder jaar nog miljoenen mensen aan de gevolgen van roken. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag in een nieuw onderzoek.
Dat het aantal vrouwen dat rookt de laatste jaren afneemt, dat weten we ondertussen. Maar nu volgen mannen dezelfde trend. De laatste jaren nam het aantal mannen dat af en toe eens een sigaret opstak net toe, tot nu. Nu zitten de mannen ook in een dalende lijn.
Strengere wetgeving
Het gebruik van de elektronische sigaret werd niet in kaart gebracht door de WHO. Daardoor is het niet precies duidelijk of mannen die roken links lieten liggen, overgeschakeld zijn op de e-sigaret. Van het totale aantal rokers is wel nog steeds 80 procent mannelijk volgens de organisatie.
De WHO denkt dat die dalende trend deels te danken is aan een strengere wetgeving over de landsgrenzen heen. Ongeveer 180 landen hebben een heel breed pakket aan maatregelen vastgelegd. Zo worden in veel landen de accijnzen verhoogd, waardoor je pakje sigaretten ineens héél duur wordt. Ook voerden verschillende landen actief campagnes tegen roken. En die anti-tabaksreclames blijken nu te werken. Maar niet elk land leeft die verdragen na.
Toch zijn er ongeveer 5 miljard mensen die in een land wonen dat enige vorm van een beleid tegen roken heeft. Dat blijkt uit het onderzoek van de WHO. Dat is ongeveer vier keer meer dan tien jaar geleden.
Hoe doen wij het?
In ons land blijft het aantal rokers de laatste drie jaren stabiel. Dat bleek uit cijfers die de Stichting tegen Kanker bekendmaakte in augustus. Jongeren roken doorgaans minder vast, maar vaker af en toe. Meisjes zeggen makkelijker nee tegen een sigaret.
Meer dan de helft van de ondervraagde Belgen vindt het goed dat tabaksreclame in de winkel zou verdwijnen. Een ander deel vindt zelfs dat tabak in de winkel niet eens zichtbaar mag zijn.