Marc Wilmots reageert op klacht Courtois: hij schuift de schuld door en verwijst daarbij naar oud interview

Marc Wilmots reageert op klacht Courtois: hij schuift de schuld door en verwijst daarbij naar oud interview

Marc Wilmots heeft via zijn advocaat voor het eerst gereageerd op de klacht die Rode Duivel Thibaut Courtois en zijn vader Thierry tegen hem hadden neergelegd. In een tv-interview had de ex-bondscoach de doelman ervan beschuldigd via zijn vader de opstellingen van de nationale ploeg te hebben gelekt. Maar Wilmots doet nu alsof zijn neus bloedt en schuift doodleuk de schuld door. Niet hij maar de Franse journalisten hebben dat gezegd, luidt het.

“Mijn cliënt wenst te reageren op de berichtgeving die gisteren en vandaag werd verspreid met betrekking tot het interview dat de heer Wilmots gaf aan de sportzender beIN SPORTS”, opent Walter Van Steenbrugge, de advocaat die Wilmots onder de arm nam, zijn persbericht. “Marc Wilmots zegde dat het Franse journalisten waren die beweerden dat zij over gegevens beschikten dat het lekken van de ploegopstelling het werk was van de vader van Thibaut Courtois en dat in dat geval deze houding van niet veel respect getuigde voor het vaderland.”

Tweede interview

Van Steenbrugge schuift de zwarte piet dus door naar de Franstalige journalisten. “Deze bewering in de mond leggen van Marc Wilmots is derhalve fout en schaadt mijn cliënt”, schrijft Van Steenbrugge. Daarbij verwijst hij naar twee televisie-interviews van de ex-bondscoach: het, recente, interview met beIN SPORTS en een interview van L’Equipe, dat al dateert van vorig jaar.

Het is op basis van wat Wilmots in dat eerste interview zei dat Thibaut Courtois en zijn vader Thierry de klacht tegen hem hebben opgesteld. “Ik heb moeite met het gegeven dat als ik om 18 uur mijn theorie geef, om 18.15 uur de opstelling op alle websites staat”, verklaarde Wilmots daar. “Dat wil zeggen dat een speler de opstelling heeft verkocht. Dat is erg. Franse journalisten vertelden me dat ze bewijzen hadden dat het de vader van Thibaut Courtois was. (…) Dat betekent dat je je vaderland niet respecteert.” Maar Wilmots en zijn advocaat benadrukken nu dat dat geen uitspraken van hem zijn en verwijzen door naar het vroegere interview.

“Je m’en fou”

In dat oudere interview wordt Wilmots ‘op de rooster’ gelegd en worden hem harde vragen voorgeschoteld. Er wordt, onder andere, gepraat over de stroeve relatie met de Vlaamse pers, vooral tijdens het EK in 2016. Wilmots bevestigt zo dat het een duidelijke keuze was van hem om de opstelling niet op voorhand bekend te maken aan de Nederlandstalige pers. Maar, zo bleek, op een of andere manier kwamen ze die toch te weten. Wanneer Wilmots gevraagd werd hoe dat kan, antwoordde hij laconiek: “Gegeven door …”.

Wilmots weigert in eerste instantie te antwoorden op de vraag wie die dan zou hebben gelekt: “Je m’en fou“, klinkt het. Wanneer de interviewer de naam Thibaut Courtois in de mond neemt, die de opstellingen via zijn vader Thierry aan de pers zou hebben bezorgd, reageert hij weer droog. “Dat zou kunnen. Het zou spijtig zijn. Maar ik ga er niet naar op zoek, dat leidt nergens naar.”

Het is dus zeker niet de ex-bondscoach zelf die als eerste oppert dat het Rode Duivel Courtois was die de opstellingen zou gelekt hebben. En dat is ook waar z’n advocaat op blijft hameren. Ze gaan zelfs verder en zeggen dat als “vader en zoon Courtois menen een strafklacht te moeten neerleggen” dat ze zich dan moeten richten “tot deze Franse journalisten die dit hebben verkondigd”.

Geen winnaars

Maar toch wringt er iets. Wilmots lijkt in het interview met L’Equipe niet al te zwaar te tillen aan de geruchten en wil er zelfs niet verder op ingaan. Dat maakt het des te opvallender dat hij in het recente interview haast zelf met het verhaal op de proppen komt en het gaat gebruiken als een manier om zich te verdedigen.

De kans dat er ooit iets uit de klacht van Thibaut en Thierry Courtois zou komen, was klein. Belgische rechters geven in dergelijke gevallen de klagers amper gelijk. Het is eerder een symbolische stap, die nu door Wilmots weer op geheel eigen manier wordt gepareerd. Dat dit een strijd is waar niemand als winnaar zal uitkomen, is duidelijk. Maar nog opvallender is de zo verziekte relatie tussen Marc Wilmots en (sommige) spelers van zijn nationale ploeg …

Gesponsorde artikelen