Left Right
scrollTop top

Marihuana is écht slecht voor je sperma: je dna is onherroepelijk veranderd


Marihuana is écht slecht voor je sperma: je dna is onherroepelijk veranderd

Ook bij ons wordt gediscussieerd over het legaliseren van marihuana, maar is het eigenlijk wel gezond? Voor mannen is er alvast minder goed nieuws uit medische hoek: wiet kan je wel helpen ontspannen, maar ’t is echt slecht voor je sperma.

Cannabisolie, je zal het binnenkort misschien wel in apotheken kunnen vinden. Cannabisolie wordt ontdaan van de component die je high maakt, en kan een kalmerend effect hebben op bijvoorbeeld spasmen. Maar heeft marihuana zelf eigenlijk nadelen? Aan de Duke University in de Verenigde Staten hebben ze dat onderzocht en de resultaten van dat onderzoek zijn lichtjes zorgwekkend.

Ook op Wall Street hebben ze nu interesee in marihuana.

THC-probleem

Want volgens het onderzoek, dat binnenkort in het tijdschrift Epigenitics verschijnt, blijkt THC een stevige invloed te hebben op je sperma. ’t Is te zeggen: je zal nog wel produceren, maar er verandert toch één en ander aan de kwaliteit. Je hoort het al: THC, dat zit enkel in marihuana zelf, maar aangezien wiet in steeds meer landen gelegaliseerd wordt, is het niet slecht om te kijken wat er allemaal kan gebeuren.

En dat is 9: Vermont legaliseert marihuana.

Wat doet THC met je sperma? Concreet verandert het dna van je sperma, waardoor de kwaliteit van je spermacel sterk achteruit gaat. Onderzoekers keken naar mannen die in de zes maanden voordat ze het spermastaal produceerden, elke week een joint opstaken. Bij hen is duidelijk te zien dat hoe meer marihuana ze roken, hoe slechter de spermakwaliteit.

Orgaangroei

Specifiek verandert THC het dna dat verantwoordelijk is voor twee gebieden. Enerzijds gaat het over dna dat verantwoordelijk is voor de groei van organen. Met die veranderingen zouden organen niet lang genoeg doorgroeien om normaal te kunnen functioneren.

Deze job geeft je 36 euro per uur om marihuana te testen.

Een ander gen moet de groei tijdens je ontwikkeling beïnvloeden. Beide genetische veranderingen kunnen de onderzoekers vergelijken met sommige gevallen van kanker. Daarnaast zijn er natuurlijk nog een honderdtal kleine veranderingen, maar deze twee zijn het meest opvallend, zeggen de onderzoekers.

Marihuana als je een kind hebt verwekt?

Het is, voor alle duidelijkheid, niet helemaal helder wat er juist gebeurt met kinderen die worden geboren uit spermacellen van marihuanagebruikers. Dat is dan ook één van de volgende onderzoeksgebieden. De researchers weten ook niet of de schade aan je spermacellen permanent is, of gewoon vernieuwd raakt als je opnieuw sperma aanmaakt. Dat duurt ongeveer twee maanden.

Duke onderstreepte ook dat verschillende factoren, zoals levensstijl, ook effecten kunnen hebben op de spermakwaliteit, maar dit effect staat toch als, pardon, een paal boven water. De volgende stap is het opnieuw uitvoeren van de studie, met een grotere testgroep.

Pixabay

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…