Nieuwe ondergrondse meren ontdekt op Mars: kans op (voormalig) leven

Wetenschappers hebben drie grote zoutwatermeren ontdekt onder het oppervlak van de planeet Mars. Alles wijst erop dat het water zeer zout is, want het bevriest niet ondanks de extreme kou op de planeet. Dat staat in het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Nature.

De meren bevinden zich onder de uiterst koude zuidpool van Mars. Ze werden ontdekt met de satelliet Mars Express van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Die ontdekte in 2018 al een ander ondergronds meer op Mars, op een diepte van 1,5 kilometer. Het grootste meer van de pas ontdekte plassen heeft een omvang van 20 bij 30 kilometer. Daarrond liggen een aantal kleinere meren.

Stromend water

Pixabay

Wetenschappers vermoeden al langer dat er miljoenen jaren geleden stromend water op Mars was. Dat is ondertussen natuurlijk verdwenen.

Onder de grond is er wel nog water te vinden, dat daar mogelijks al miljarden jaren ligt. Deze meren zijn erg interessant voor wetenschappers, omdat ze kunnen wijzen op (voormalig) leven op de planeet.

Hier op aarde zijn vergelijkbare meren te vinden. Zo’n vier kilometer onder de Zuidpool bevindt zich bijvoorbeeld het Vostok-meer van 250 bij 50 kilometer groot en ruim 400 meter diep.

Buitenaards leven

Amper twee weken geleden raakte nog bekend dat astronomen fosfine in de atmosfeer van Venus gevonden hebben. Volgens de experts wijst deze vondst op “sporen van mogelijk leven”.

Buitenaards leven lijkt de jongste tijd een stuk dichterbij dan eerder gedacht, al is sluitend bewijs nog mijlenver weg.

Meer
Lees meer...