Maxime Prévot over regeringsonderhandelingen “Les Engagés zit niet vastgekleefd aan MR”

De samenwerking tussen Les Engagés en MR lijkt te verzachten. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht benadrukt voorzitter Maxime Prévot dat zijn partij niet voor eeuwig verbonden is met MR en dat lokale realiteit de doorslag zal geven bij het vormen van allianties.

De afgelopen jaren leken Les Engagés en de MR haast één politieke entiteit in Wallonië. Samen vormden ze de Waalse regering en trokken in tandem naar zowel Brusselse als federale onderhandelingen. De nauwe samenwerking zorgde ervoor dat beide partijen vaak als onafscheidelijk werden beschouwd, waarbij de term “aan elkaar vastgeklikt” regelmatig opdook. Maar nu de gemeenteraadsverkiezingen naderen, distantieert Prévot zijn partij van deze perceptie.

Lokale keuzes primeren

In een recent interview bij RTL-TVi benadrukte Prévot dat de situatie op lokaal niveau anders ligt. “De lokale realiteit primeert voor het vormen van allianties”, verklaarde hij. Hij ging verder door te stellen dat Les Engagés zich niet wil laten vastpinnen op samenwerkingen, of dat nu met MR of een andere partij is.

Prévot benadrukte de waarden van zijn partij en maakte duidelijk dat hij niemand blindelings volgt. “Gedurende jaren zei men dat we aan de PS vastgelijmd waren omdat we met hen samenwerkten. Nu zegt men hetzelfde over de MR. Ik hang aan niemand vast, alleen aan mijn waarden”, zei Prévot.

Kritiek op Bouchez

Voor het eerst sprak Prévot openlijk zijn kritiek uit op MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. De recente rel rond Julie Taton (MR) in Bergen, waarbij Bouchez stevig uithaalde naar de rechterlijke macht, werd door Prévot scherp veroordeeld. Hij noemde het geen “bemoedigende episode voor de politiek” en vond de aanvallen en insinuaties van Bouchez onnodig en ongepast.

Ondanks deze kritiek maakte Prévot duidelijk dat hij in staat blijft om samen te werken met Bouchez. Hij gebruikte een opvallende voetbalanalogie om de relatie tussen beide partijen te verduidelijken. “Zoals voetballers van verschillende clubs bij de Rode Duivels samenwerken in het belang van hun land, zo werken wij samen in een partnerschap”, zei Prévot.

Meer
Lees meer...