McDonald’s zegt dat het een plan heeft om het gebruik van antibiotica in zijn eigen rundvleesketen te verminderen. McDonald’s is een van ’s werelds grootste rundvleeskopers. Het fastfoodbedrijf stelt dat het daarmee een verantwoordelijkheid heeft om overmatig gebruik van antibiotica aan te pakken. Door dat gebruik kunnen bacteriën resistent worden en dat kan de effectiviteit van het geneesmiddel bij mensen verminderen.
Maar ze nemen er wel hun tijd voor bij McDo: pas in 2022 moeten de gevolgen van de maatregelen zichtbaar zijn. Weliswaar begint nog deze maand begint in de tien grootste afzetmarkten van de fastfoodketen een proef.
Die tien markten, waaronder de Verenigde Staten, Brazilië, Polen, Duitsland en Ierland, zijn samen goed voor de consumptie van ruim 85% van al het rundvlees dat bij McDonald’s wordt geserveerd. België hoort niet bij de tien grootste markten, maar het vlees voor de Belgische markt is voor het grootste stuk wel afkomstig uit die landen.
Voor elk van die tien markten wordt vastgelegd welke voor de mens zeer belangrijke antibiotica bij rundvee worden gebruikt. Op basis daarvan wordt bepaald wat er moet gebeuren om die hoeveelheid terug te brengen. Daarbij wordt volgens de keten tegelijkertijd gekeken naar de effecten daarvan op de gezondheid van de dieren.
McDonald’s heeft overigens zo wel z’n reden om nu antibiotica aan te pakken. Het staat zwaar onder druk van 54 investeerders die voor 900 miljard euro aan vermogens beheren en ook met hun geld in McDonald’s en andere fastfoodgiganten zitten.
Gevolgen antibiotica
De helft van alle kinderziektes is tegenwoordig niet meer behandelbaar met reguliere antibiotica door resistentie die ontstaat omdat we er te veel van binnenkrijgen, blijkt ondertussen.
Veelvoorkomende infecties zijn moeilijk tot niet meer behandelbaar met de reguliere antibiotica zoals ampicilline en trimethoprim. Vooral kinderen, ongeveer 58% van hen, zijn in ons land moeilijk tot niet meer behandelbaar met die producten. De reden is simpel volgens de onderzoekers: patiënten die regelmatig behandeld worden met antibiotica zijn niet alleen 13 keer zo vatbaar voor superbacteriën, die bijzonder moeilijk geneesbaar zijn en fataal kunnen aflopen, ze worden ook zo vaak behandeld dat normale antibiotica geen effect meer heeft op hen.
Daar komt dan nog bij dat we steeds meer antibiotica binnenkrijgen via ons voedsel. Dat komt onder meer door het hoge gebruik in de veeteelt. Volgens de investeerders wordt bijna de helft van alle antibiotica in het Verenigd Koninkrijk voor vee gebruikt. In de Verenigde Staten zou het zelfs gaan om tachtig procent van alle antibiotica.
China – en bij uitbreiding voedsel dat komt uit Azië – is al helemaal te gek. In China en andere Aziatische landen mogen antibiotica nog altijd gebruikt worden om de groei van vee te stimuleren, maar ze worden massaal gebruikt om bijvoorbeeld reuzengarnalen te kweken.