Meer soloseks tijdens de examens, maar geen tijd voor de Rode Duivels

Het is weer examentijd en dat zet het leven van heel wat studenten op z’n kop. MNM start vrijdag met Marathonradio voor al die arme studenten en liet in het kader daarvan een grootschalig onderzoek uitvoeren. Het hele leven van de studerende Vlaming werd volledig uitgespit: van hun studie- en eetgewoontes tot seks tijdens de blok en de invloed van het komende WK voetbal.

Peter Van de Veire en Tom De Cock zullen 18 dagen lang de studenten op MNM een hart onder de riem steken met een speciale marathonuitzending. Muziek blijkt immers voor een groot deel van de studenten erg belangrijk te zijn. Maar onderzoeksbureau Trendwolves voerde daarnaast voor MNM een omvangrijk onderzoek uit bij bijna 3.000 studenten. En daaruit blijkt dat meisjes meer studeren dan jongens en op veel vlakken ook voorbeeldiger zijn dan het andere geslacht. Maar ze zijn tevens zenuwachtiger en vallen vaker ten prooi aan vermoeidheid en stress.

1. Meisjes studeren meer dan jongens

De Vlaamse studenten zijn harde werkers. Uit de enquête blijkt dat ze gemiddeld 6,5 uur achter de boeken zitten. Meisjes zijn de grootste blokbeesten met 6,7 studie-uren, tegenover 6,2 uren bij de jongens. Natuurlijk wordt het aantal studie-uren fors opgetild door de studenten in het hoger onderwijs: op een hogeschool studeert men gemiddeld 6,9 uur, op de universiteit 8 uur en in het middelbaar 5 uur. Wie op kot zit, studeert ook wel een kwartier langer dan wie thuis woont.

Nog een reden waarom meer meisjes voorbeeldige studenten zijn: ze gaan vaker dan jongens naar de les en zijn de kampioenen van de samenvattingen.

2. Limburgers zijn de grootste blokbeesten

Een Limburger op onze redactie maakte zelf meteen de grap dat het in zijn provincie allemaal wat langer duurt, maar toch mogen de Limburgers zich de grootste blokbeesten van Vlaanderen noemen. Met gemiddeld 6,85 uur doen ze het beter dan de West-Vlamingen en de Vlaams-Brabanders. De Oost-Vlamingen zijn ofwel luier, ofwel efficiënter, want zij studeren met 6,36 uur per dag het minst.

3. Morgen is er nog tijd genoeg

Je kent het wel: denken dat er morgen nog genoeg tijd is om iets in te studeren en dan tot de vaststelling komen dat er geen tijd meer voor is. Slechts 5 procent zegt nooit in de problemen te komen, terwijl 1 op 3 regelmatig in tijdsnood raakt. Jongens hebben dit iets vaker voor dan meisjes, maar de verschillen zijn niet groot. Eén student op drie deed ooit al eens het nachtje door… om te blokken welteverstaan.

4. Lang leve Facebook!

Studeren is een reden om jezelf te isoleren. Slechts 1 student op de 10 zoekt lotgenoten op om samen te studeren. Vooral meisjes plaatsen zichzelf in quarantaine. Gelukkig is er nog Facebook. Voor 6 op de 10 studenten is dat dé manier om sociaal contact te hebben. Helaas vormt Facebook ook een afleiding: 8 op de 10 studenten geven toe dat de netwerksite hen van hun studieboeken weghoudt. Al zijn jongens minder geneigd om dat te bekennen.

Limburgers zijn overigens de ferventste Facebookers tijdens de examens, Oost-Vlamingen doen dit het minst. Misschien daardoor dat ze iedere dag iets sneller klaar zijn?

5. En lang leve mama!

Veel mama’s zien in de examenperiode de ideale kans om hun oogappels eens flink in de watten te leggen. De meeste studenten zoeken dan ook steun en troost in de armen van hun moeder. Dat is natuurlijk het geval in het middelbaar, maar ook aan de universiteit. Opvallend: studenten aan hogescholen vinden meer steun bij studiegenoten dan bij hun mama. Slecht nieuws voor de vaders: slechts 3 procent vindt het meest steun bij hun papa.

6. Veel muziek, maar minder fuiven

Uiteraard laten veel studenten het fuiven even aan zich voorbij gaan tijdens de examens. De meerderheid luistert wel vaak naar muziek. Voorts kijken ze in hun vrije uren graag naar films en series, en ze vullen de uren natuurlijk ook met Facebook.

7. Meisjes zien het meest af

hate-myself-and-you.tumblr.com

Ze zijn officieel de hardste werkers, maar dat eist ook z’n tol. Zo geven meisjes meer dan jongens toe dat ze last hebben van psychologische ongemakken. Vermoeidheid is voor 85,3 procent van de meisjes een probleem (jongens hebben er aanzienlijk minder last van), gevolgd door zenuwen/angst (65,9%) en concentratieproblemen (60,7%). Ook de eenzame kotstudent heeft hier vaker last van dan wie thuis studeert.

8. Examens zijn ongezond

wheninlawschool.tumblr.com

Examenstress en tijdsgebrek leiden ook tot een ongezondere levensstijl. Meer dan de helft geeft toe minder gezond te leven dan tijdens de rest van het jaar, slechts 1 op 5 let hier juist meer op tijdens de bloktijd. De grootste boosdoener zijn de kant-en-klare maaltijden die vaker op het bord van de studenten verschijnen. Jongens maken wel meer tijd om tussendoor te sporten (25 procent tegenover 18 procent van de meisjes). En toch valt het op de weegschaal nogal mee: 20 procent zegt af te vallen tijdens de examens, 23 procent ziet er kilootjes bijkomen.

9. Meisjes slikken vaker slaappillen

Natuurlijk zijn er allerlei hulpmiddelen om de blokperiode door te komen. Veel studenten drinken veel meer koffie dan gewoonlijk. Ook opvallend: 30 procent van de meisjes claimt vitaminepillen te slikken (bij de jongens is dat 20 procent). Ook slikken ze vaker slaapmiddelen en pijnstillers. Alcohol en sigaretten doen het minder goed: 1 op 5 jongens zoekt zijn toevlucht tot alcohol, maar amper 1 student op 10 rookt sigaretten.

10. Meer seks tijdens de examens, maar dan vooral solo

Seks blijkt zoals altijd een goede uitlaatklep. Vooral jongens (15%) zeggen meer seks te hebben dan anders. Dat is het dubbele van de meisjes, wat doet vermoeden dat één van beide geslachten niet helemaal eerlijk is geweest. Opvallend: ook in het middelbaar zegt liefst 10 procent van de jongens in deze periode vaker seks te hebben. De meeste studenten zoeken echter wel hun toevlucht tot masturberen: meer dan de helft van de jongens doet dit, terwijl slechts 16 procent van de meisjes vaker aan zelfbevrediging doet. Het is er waarschijnlijk mee verbonden, maar 1 jongen op 3 surft momenteel ook vaker naar porno.

11. Pech voor de Rode Duivels

www.totalprosports.com

Waarom organiseren ze zo’n WK toch altijd tijdens de examens? Uit eerder onderzoek blijkt dat de slaagkansen tijdens een WK liefst 10 procent lager liggen dan in andere jaren. Toch laten blijkbaar veel studenten het komende WK links liggen. Bijna de helft is er niet in geïnteresseerd, terwijl 12 procent wel stelt de wedstrijden heel actief te zullen volgen. Van die actieve volgers stelt wel maar 1 op 2 alle partijen van de Rode Duivels te gaan bekijken.

De studenten zijn overigens wel positiever over de slaagkansen van onze nationale ploeg. Liefst 36 procent ziet de Rode Duivels wereldkampioen worden. Nog een nota voor de hogescholen en universiteiten: meer dan de helft van de studenten is van oordeel dat ze het schema van de Belgen op het WK in acht moeten nemen bij het opstellen van een examenrooster.

Meer
Lees meer...