Meisje moet nieuwe lever krijgen na overdosis pijnstillers: dokters pleiten dat apothekers klanten beter informeren 

Meisje moet nieuwe lever krijgen na overdosis pijnstillers: dokters pleiten dat apothekers klanten beter informeren 

Een jonge vrouw heeft een levertransplantatie moeten ondergaan in het UZ Gent, omdat ze een tijdje teveel pijnstillers genomen had. Volgens het Universitair Ziekenhuis was het niet de eerste keer dat dat gebeurde. De dokters manen apothekers aan om hun klanten beter te informeren over hoeveel pijnstillers ze mogen nemen en wat een overdosis kan betekenen.

De vrouw had twee weken lang zo’n zeven tot acht Dafalgans van één gram per dag genomen tegen de tandpijn. Het officieel advies luidt nochtans dat je er op één dag zo maar maximum drie of vier mag pakken. De pijnstillers gingen zwaar wegen op haar lever en ze moest uiteindelijk een nieuwe lever krijgen. Dat meldt VTM Nieuws.

Het UZ Gent beweert dat het niet de eerste keer was dat dit gebeurde. Ongeveer elke maand komt er iemand binnen in het ziekenhuis met een paracetamolintoxicatie. Gemiddeld één keer per jaar moet iemand daar effectief een levertransplantatie voor krijgen.

Artsen vragen betere informatie

Daarom willen artsen dat apothekers hun klanten beter informeren, zeker als het om Dafalgan zonder voorschrift gaat.

“Ik denk dat er een belangrijke taak is voor de apothekers om ze duidelijk uitleg te geven over de dosering en over de termijn waarin ze bijvoorbeeld paracetamol mogen gebruiken”, zegt leverspecialist Hans Van Vlierberghe (UZ Gent).

“Zal het ooit genoeg zijn?”

Volgens de Apothekersbond “doen apothekers vandaag al aan farmaceutische zorg en verstrekken ze al advies en uitleg”: “Dat moet zeker benadrukt en versterkt worden. Of dat te weinig is? Ja, zal het ooit genoeg zijn? Dat is moeilijk te zeggen.”

Bij de Apothekersbond zien ze mogelijk een oplossing in het aanleggen van patiëntendossiers, zodat ze kunnen bijhouden welke patiënten welke medicijnen kopen. Ook wanneer deze medicijnen niet op voorschrift zijn.

iStock

Gesponsorde artikelen