Mens, niet machine, is oorzaak van snelle en verreikende verspreiding ‘fake news’

Valse berichten verspreiden zich sneller dan de waarheid en niet bots maar mensen zijn daarvan de oorzaak. Dat blijkt uit een studie van het MIT, die deze week in het magazine Science wordt gepubliceerd.

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) wilden te weten komen in welke mate het de mens of de technologie verantwoordelijk is voor de verspreiding van fake news op het internet. Uit een studie van het MIT, die in het magazine Science wordt gepubliceerd blijkt dat niet de technologie, maar de mens verantwoordelijk is voor de grootste verspreiding van onwaarheden.

Een bot (afgeleid van robot) is een computerprogramma dat op een autonome manier taken kan uitvoeren die normaal door mensen uitgevoerd worden. Bots kunnen bijvoorbeeld continu en tegen een hoog tempo (valse) berichten op sites plaatsen.

Onze voorliefde voor ‘ongewoon nieuws’

Dat de mens de grootste verspreider van dat soort nieuws is, komt door de menselijke voorkeur voor ongewoon nieuws. Nieuws waarvan de waarheid helemaal verdraaid blijkt te zijn. Die voorkeur ligt aan de basis van het probleem van de snelle en massale verspreiding van ‘fake news‘, concluderen de onderzoekers.

Is er een oplossing?

De onderzoekers willen nu een methode vinden die toelaat tussen te komen om het verspreiden van valse informatie tegen te gaan. Volgens de onderzoekers zou een indicator die aangeeft hoe veel een persoon via een bepaald platform bijdraagt aan de verspreiding van ‘gezonde’ informatie een eerste mogelijkheid zijn.

Meer
Lees meer...