Mensen met Tesla, Audi, BMW, Land Rover en Volvo rijden het vaakst te hard

Mensen met Tesla, Audi, BMW, Land Rover en Volvo rijden het vaakst te hard

De auto waarin je rijdt, roept een bepaald gedrag op. Dat is iets dat verkeerspsychologen al wel langer zeggen. Maar in welke auto je rijdt, lijkt wel degelijk behoorlijk wat invloed te hebben op je rijstijl. Dat blijkt uit een analyse van 5,8 miljoen snelheidsbekeuringen door het Nederlandse statistiekbureau CBS. Strafst van al: de zogezegd groenste bestuurders, die met een Tesla, zijn met grootste voorsprong de ergste snelheidsovertreders.

Het statistiekbureau bekeek per automerk hoeveel snelheidsboetes er zijn uitgedeeld in 2017. Tesla-rijders vallen het meeste op: zo’n 75% van de 9.000 Tesla-eigenaren kreeg ten minste één boete. Bij mensen met een Daihatsu of Daewoo was dat 20%.

Van alle automerken werden de Audi-rijders het vaakst beboet. Ook bijna de helft van alle BMW’s werd bekeurd. Verder reden ook Land Rovers en Volvo’s relatief vaak te hard. Hoewel Porsche-bestuurders niet het meest beboet zijn, reden zij gemiddeld met 9,3 kilometer per uur wel het hardst. Daihatsu had gemiddeld de kleinste snelheidsovertreding: 7,4 kilometer per uur te hard.

“Een auto doet wat met je”

Mensen met een bedrijfswagen werden naar verhouding vaker bekeurd voor te hard rijden. Van alle auto’s van particulieren werd 31% één keer of vaker bekeurd in 2017, van de bedrijfsauto’s 35%.

“Een auto doet wat met je”, zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. Hij schreef een boek over verkeer en gedrag. Volgens hem rijdt 90% of meer van de automobilisten anders als je in een andere auto rijdt. Het uiterlijk van de auto heeft invloed op de bestuurder volgens Tertoolen: “Een BMW ziet er gemener uit, ligt lager op de weg. Je gaat eerder voor zo’n auto opzij waardoor de persoon achter het stuur gestimuleerd wordt om het gaspedaal dieper in te trappen.”

Gesponsorde artikelen