Mercer Amsterdam lanceert vegan sneakers gemaakt van ananas

Mercer Amsterdam lanceert vegan sneakers gemaakt van ananas

Het Nederlandse sneakermerk Mercer Amsterdam heeft samen met Pinatex een trainer van ananasbladeren ontworpen. De ananasbladeren worden omgetoverd in een alternatief van leer en zijn honderd procent vegan. 

Wie zegt er dat vegans in lelijke rubberen slippers of nepleren laarzen moeten rondlopen? Deze hippe sneakers zijn van het merk Mercer Amsterdam en honderd procent vegan. Want ze zijn gemaakt van ananas. Ja je hoort het goed: ananas. Mercer Amsterdam werkt hiervoor samen met Piñatex, een bedrijf dat leer maakt van de groene puntige bladeren van de ananas.

Productieproces

We horen je al denken, hoe gaat dit dan in zijn werk? Het is een duurzaam proces waarbij geen extra land, water, kunstmest of pesticiden zijn gebruikt. Eerst worden de draden verwijderd van de bladeren en worden ze getransformeerd naar een niet-geweven gaas. Tot slot wordt het afgewerkt en krijg je een soort textiel dat lijkt op leer.

De draden worden verwijderd uit de ananasbladeren:

Piñatex

Het bedrijf Piñatex werd zeven jaar geleden opgericht door de Spaanse Carmen Hijosa omdat ze in shock was door de grote giftige impact van de leerlooierijen. Het gebruik van de bladeren van de afvalplant biedt een extra inkomen voor de landbouwers in de dorpjes rondom en op de koop toe kunnen ze de overgebleven biomassa gebruiken als een natuurlijke meststof of biobrandstof zodat er niets wordt verspild. Piñatex is een natuurlijk vegan materiaal dat gebruikt wordt in de mode, interieurinrichting en in de stoffering van auto’s.

Design gemaakt van ananasbladeren:

Prijskaartje

Aan dit meesterwerkje hangt natuurlijk ook een prijskaartje en dat is niet mis. Voor het paar trainers betaal je 250 euro. Maar je red er natuurlijk wel de aarde mee en je bent in de mode. Bij ons staan ze al op het verlanglijstje!

Gesponsorde artikelen