Een snuifje zout bij de aardappelen, op een malse steak of bij de soep. Het klinkt als iets normaal en iets vanzelfsprekend. Toch moeten we ons de vraag stellen of we er soms niet in overdrijven. Smaakloos eten vind je natuurlijk maar niets, maar soms moet je openstaan voor nieuwe smaken en dan zal je zien dat er nog vele andere kruiden zijn die je maaltijd even lekker maken of zelfs nóg lekkerder.
Zout is de smaakmaker bij uitstek maar het is tevens ook niet altijd even gezond. Daarom is het misschien niet onbelangrijk om af en toe eens te switchen in je kruidenmix. Sommige zoutvervangers komen je vast bekend voor zoals soja of zeekraal. Of niet? Dan verruim je hier alvast je kruidenkennis.Ongezond
Waarom is zout nu juist zo ongezond? Sophie Luderer, diëtist nierziekten, wijst erop dat ons lichaam effectief zout nodig heeft, maar dat we ook op tijd aan de alarmbel moeten trekken. Je lichaam heeft gemiddeld 1 tot 3 gram zout per dag nodig om zowel je vochtbalans en bloeddruk op peil te houden en daarnaast ook om je spieren goed te laten functioneren. Toch hangt hier een grote ‘maar’ aan vast. Een te grote inname van zout zorgt ervoor dat je teveel vocht ophoudt, je bloeddruk de lucht in gaat en dat je hart op die manier veel harder moet pompen voor een goede bloedsomloop. Ook verhoogt het de kans op botontkalking en nierziekten. Het is dus misschien niet zo slecht om eens stil te staan bij het gekende spreekwoord ‘verandering van spijs doet eten’.
Deze 5 gerechten bevatten meer zout dan een zakje chips en wij zijn verbaasd.
Zoutvervangers
Door welke kruiden kan je zout dan vervangen voor een even lekkere maaltijd? Die vraag is snel beantwoord. LoSalt is een goede optie omdat het een natriumbeperkt zout is dat dus het bloeddrukverhogende effect van natrium tegenwerkt. Bovendien smaakt het nog eens echt zoutig ook. Voor nierpatiënten is dit alternatief niet zo uitstekend aangezien kalium zich moeilijk uit het lichaam verwijdert bij slecht-functionerende nieren.
Zeekraalzilt
Een ander alternatief is zeekraal, ook wel gekend als een plant die groeit in zout water of in de omgeving ervan. Je koopt het in een poedervorm net zoals zout, maar het bevat gewoonweg minder natrium waardoor je dus iets minder zout binnenkrijgt.
Samen met #MichelHanssen werd ik geïnterviewd over #zout. Extra leuk, omdat ik fan ben v zijn boeken #SpiceWise en #SpiceWiseToo, welke ik regelmatig aan mn patiënten tip.
— Sophie Luderer (@SowieSophie) May 4, 2019
Je leest ons ongezouten advies vandaag in de bijlagen v oa @DeGelderlander +@ADnl
#dagtegenzout #dietist pic.twitter.com/PsQu6lvkzW
Michel Hanssen
Tenslotte is er ook nog de zoutloze kruidenmix die in verschillende varianten voorkomt. Meesterkok Michel Hanssen heeft hier twee kookboeken over geschreven naar aanleiding van zijn hartstilstand. Een kruidencombinatie van uienpoeder, een snuifje witte peper, mosterdzaad en fenegriek zijn bijvoorbeeld een mix om je vingers van af te likken. Verder zorgen gember, nootmuskaat en nagelpeper ook voor een extra toets in je eten.
Brik, blik of zak: wat is de gezondste soep die je niet zelf moet maken?
SPICE WISE KOOKWORKSHOP
— Smakelijk Eten Zonder Zout (@natriumbeperkt) October 16, 2018
Michel Hanssen: "Het is mijn missie om iedereen, die (net als ik) geen of weinig zout mag of wil eten, (weer) lekker te laten genieten van de dagelijkse maaltijd." https://t.co/bjw9i1M3MJ pic.twitter.com/oyYz4n1BA1