Tegenwoordig zijn we het gewoon om onze smartphone om de paar jaar te vervangen voor een nieuwere versie. Maar volgens de Amerikaanse krant The New York Times is dat helemaal niet nodig. Smartphones en computers zijn tegenwoordig zo snel en van zo’n goede kwaliteit dat er geen reden is om deze zo snel te vernieuwen. Vooral als je twee specifieke onderdelen van je toestel goed onderhoudt, is je smartphone een lang leven gegeven.
“Een vijf jaar oude computer werkt tegenwoordig vaak nog steeds heel goed. Ditzelfde niveau wat betreft levensduur, begint nu ook voor smartphones te gelden.” Dat stelt Kyle Wiens, de oprichter van de gratis reparatiegids iFixit, die samen met de Amerikaanse krant The New York Times en technologiesite TreeHuggers haar lezers de afgelopen week heeft geadviseerd hoe ze de levensduur van hun smartphone met jaren kunnen verlengen.
Opslagruimte en batterij
We moeten daarvoor vooral letten op de volgende twee onderdelen van ons toestel, aldus Wiens. Dat zijn de opslagruimte en de batterijcapaciteit. We weten allemaal dat onze telefoon langzamer wordt als de opslagruimte bijna vol is. En een oude batterij die om de haverklap moet worden opgeladen, is een andere belangrijke reden om het toestel voor een nieuwe te vervangen.
Maar houd je deze twee onderdelen in goede staat, dan kan je telefoon jaren langer mee. Sla dus grote bestanden zoals foto’s en video’s op op externe harde schijven in plaats van op je telefoon. En beperk het aantal apps enkel tot die die je écht gebruikt. Dit spreekt voor zich, zou je denken, maar veel mensen doen het vaak niet, terwijl ze wel gefrustreerd raken van een steeds trager toestel.
Over een andere handige truc om je opslagruimte te vergroten, hebben we begin april nog geschreven, namelijk … huur een film of een tv-show online op je smartphone die groter is dan de ruimte die je nog hebt op je telefoon. Je toestel wijst de downloadopdracht af, maar maakt direct automatisch ook opslagruimte vrij door geheugen te verwijderen dat je toch niet gebruikt.
Levensduur
Wat de batterij betreft, zodra die onvoldoende oplaadt hoef je enkel deze te vernieuwen. Klinkt logisch, maar veel mensen kopen dan dus een nieuwe smartphone in plaats van enkel een nieuwe batterij. Terwijl deze laatste slechts 20 tot 40 dollar kost, aldus Wiens.
En wist je dat er sites bestaan om te testen wat het maximaal aantal cyclussen is dat je batterij aankan, voordat deze aan vervanging toe is? Mensen met een iPhone kunnen de levensduur van hun batterij testen door het toestel op een MacBook Pro of MacBook Air aan te sluiten en de app coconutBattery te gebruiken. Deze toont hoe vaak je batterij al is opgeladen, waardoor je kan inschatten hoe lang deze nog mee kan. Voor Android-toestellen is de app Battery by MacroPinch een goede om de levensduur te testen.
Over het algemeen verliest een iPhone-batterij volgens Apple na 500 oplaadbeurten zo’n 20 procent van zijn originele vermogen, maar Wiens adviseert om de batterij gewoon om de twee jaar te vervangen. En als we hem mogen geloven, gaat onze smartphone dus met behulp van deze tips jaren langer mee.