Meta stopt met ontwikkeling premium mixed-reality headset ‘La Jolla’

Meta Platforms heeft de ontwikkeling van zijn premium mixed-reality headset, bekend onder de codenaam La Jolla, geannuleerd. Het apparaat stond gepland voor een release in 2027, maar na een productbeoordelingsvergadering is besloten het project stop te zetten. Dit werd bevestigd door twee werknemers van Meta’s Reality Labs divisie.

De geannuleerde headset van Meta zou gebruikmaken van micro-OLED-schermen met ultrahoge resolutie, vergelijkbaar met die van Apples Vision Pro. Apples intrede in de wereld van virtual en mixed reality zorgde vorig jaar voor een golf van nieuwe aandacht voor de sector. Toch heeft de Vision Pro moeite om te verkopen, voornamelijk vanwege het hoge prijskaartje van maar liefst 3.500 dollar.

Reality Labs blijft worstelen

Meta’s Reality Labs divisie, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Quest-headsets, kampt al langer met verliezen. Toch blijft het bedrijf vasthouden aan zijn visie op een toekomst waarin augmented en virtual reality (AR en VR) een belangrijke rol spelen. De huidige Quest-reeks bestaat uit de betaalbare Quest 2, met een prijs van 200 dollar, en de meer geavanceerde Quest 3, die voor 500 dollar over de toonbank gaat.

In 2023 trok Meta al de stekker uit de productie van zijn duurste headset, de Quest Pro, die 999 dollar kostte. De beslissing kwam nadat de verkoopcijfers tegenvielen en de recensies matig waren. Meta heeft geen officiële reactie gegeven op de stopzetting van La Jolla, en een woordvoerder van het bedrijf heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar van Reuters.

Toekomst van AR en VR bij Meta

De annulering van La Jolla is opnieuw een tegenslag voor Reality Labs, dat al langere tijd worstelt om een solide positie te veroveren in de markt voor virtuele en gemengde realiteit. Ondanks deze tegenslagen blijft Meta investeren in de technologie en is het bedrijf ervan overtuigd dat AR en VR op de lange termijn een belangrijke rol kunnen spelen in de toekomst van digitale communicatie en interactie.

Meer
Lees meer...