Stromae, Charlotte Adigéry en Bolis Pupul en Angèle zijn de grote favorieten voor de MIA’s

Op donderdag 26 januari 2023 is het weer zover: dan worden de Vlaamse Music Industry Awards uitgereikt tijdens een liveshow op Eén. Het rijtje genomineerden is bekend gemaakt en ziet er bijzonder aantrekkelijk uit. Met één bijzondere vaststelling: de topfavorieten doen het niet alleen goed in België maar draaien ook op internationaal niveau goed mee.

Stromae is de meest genomineerde artiest. Hij kan negen nominaties optekenen en wel in de categorieën Album (‘Multitude’), Pop, Solo Man, Artwork, Auteur/componist, Liveact en Producer. Het nummer L’enfer komt in aanmerking in de categorieën Beste Videocip en Hit van het Jaar. Wie Stromae live wil zien kan dat overigens over zowat de gehele wereld, tot aan Canada en de Verenigde Staten toe. In eigen land staat de artiest zes keer in Paleis 12 en speelt hij een headlinerset op Rock Werchter op 29 juni van volgend jaar.

Ook Angèle is genomineerd voor Hit van het Jaar, met haar nummer Bruxelles Je t’Aime. En Stromae en Angèle zijn wel vaker directe concurrenten, want ook Angèle is genomineerd voor haar album (‘Nonante-Cinq’) en is net als Stromae ook genomineerd in de categorieën Pop, Auteur/Componist en Artwork. Aangezien de MIA’s geen genderneutrale categorieën hanteren is Angèle ook genomineerd als soloartiest, maar dan wel bij de vrouwen. Angèle heeft ook nog een nominatie in de categorie Muzikant. Net als Stromae is zij ook live te zien in Canada en de Verenigde Staten, maar eerst wachten nog een Sportpaleis en vier keer Vorst Nationaal.

Charlotte Adigéry & Bolis Pupul verrassen

Een meer verrassende maar zeer terechte naam tussen de topgenomineerden is Charlotte Adigéry & Bolis Pupul. Met ‘Topical Dancer’ brachten ze in 2022 een fel gesmaakt eerste album samen uit en dat resulteert al meteen in een nominatie voor Beste Album. Daarnaast is het duo ook nog genomineerd in de categorieën Alternative en Groep en – net als Stromae en Angèle – in de categorieën Artwork en Auteur/Componist.

Ze benconcurreren Stromae, Oscar And The Wolf en Camille in de categorie Live Act en komen uit tegen Stromae, Regi en Lost Frequencies in de categorie producer. Bolis Pupul heeft ook nog een nominatie in de categorie muzikant, met als medegenomineerden daar Angèle, Hans Francken en Stefanie Mannaerts van Brutus. In de categorie Videoclip werd hun clip voor Mantra genomineerd.

Ook het verhaal van Charlotte Adigéry en Bolis Pupul speelt zich op het internationale platform af. Ze waren al te zien bij Jools Holland in diens legendarische BBC-programma Later…With Jools Holland en ze werden opgepikt door allerlei internationale muziekblogs. De tourdata die nu nog op de kalender staan spelen zich af in Mexico, maar de twee gingen ook al op tournee in de Verenigde Staten en speelden in zalen en op festivals doorheen heel Europa en het Verenigd Koninkrijk. Afgelopen zomer traden ze aan als invalact op Rock Werchter en gingen ze naar huis als één van de hoogtepunten.

Pommelien Thijs en Camille

Het succes van het Vlaamse lied blijft zich ook in de MIA’s doorzetten. Vorig jaar was Metejoor de grote winnaar van de MIA’s. Die is nu opnieuw viermaal genomineerd, waaronder in de categorie Album met ‘Metejoor’. Maar er zijn meer  Nederlandstalige stemmen, want zowel Pommelien Thijs als Camille – wiens beide carrières startten in het jeugdprogramma #LikeMe – doen het uitstekend. Pommelien Thijs is voor het eerst solo genomineerd en kan vijf nominaties optekenen, Camille bevestigt haar status na een nominatie in de categorie Doorbraak vorig jaar en heeft nu vier nominaties achter haar naam staan.

Pommelien Thijs is de enige Nederlandstalige act in de categorie Doorbraak – naast Berre, BLUAI en The Haunted Youth – en dingt ook mee naar de prijzen voor Nederlandstalig, Solo Vrouw en nominaties voor haar nummer 1 hit Ongewoon in de categorie Hit van het Jaar en Videoclip. Haar collega Camille is genomineerd in de categorieën Nederlandstalig, Pop, Solo Vrouw en Live Act.

Stemmen

Ook eerdere MIA-winnaars als Tamino, Oscar & The Wolf en Sylvie Kreusch staan weer in het lijstje genomineerden. Alle nominaties bekijken en je stem uitbrengen voor de publiekscategorieën kan hier. Via de site kunnen ook tickets besteld worden voor de liveshow in Paleis 12 op 26 januari.

Wie die avond zal performen is nog niet bekend, maar wel al geweten is dat Vaya Con Dios een Lifetime Achievement Award uitgereikt zal krijgen.

Meer
Lees meer...