Michel II geeft drie peilers aan: koopkracht, veiligheid en klimaatbeleid

Michel II geeft drie peilers aan: koopkracht, veiligheid en klimaatbeleid

Premier Charles Michel heeft na de eerste ministerraad drie grote peilers aangeduid voor Michel II: een sterk socio-economisch beleid gericht op verhoging van de koopkracht, veiligheid en het klimaatbeleid. Michel zal na z’n terugkeer uit Marrakech ook gaan bekijken hoe het best samen te werken met het parlement. Als afsluiter bedankte hij nogmaals de N-VA-ministers voor het sterke werk van de afgelopen vier jaar. 

Premier Charles Michel heeft op een persconferentie de werking van de nieuwe regering Michel II voorgesteld. Hij bevestigde de nieuwe opstelling van de regering, met staatssecretarissen Pieter De Crem (CD&V) en Philippe De Backer (Open Vld) die gepromoveerd worden tot minister. Daarna lichtte de premier meteen ook een tipje van de sluier over de werking en het plan van die nieuwe regering.

Drie assen

“Het eerste belangrijke punt van deze oranje-blauwe coalitie is het voorstellen van een actieprogramma”, stelt Michel. “Een actieprogramma met drie prioriteiten, drie assen, drie clusters.”

Als eerste zal Michel II de nadruk gaan leggen op het socio-economisch beleid. “We hebben daar de afgelopen jaren voor gekozen”, legt Michel uit, “maar er moeten nog veel beslissingen worden genomen.”

Hij haalt daarbij de concretisering van de tax shift aan, die een concreet effect moet gaan krijgen op de koopkracht en de gehele economie. Hij ziet meteen ook een belangrijke uitdaging de komende weken en in het begin van 2019 met de IPA-onderhandeling. Michel verwees ook kort naar de brexit, waar “ons land rechtstreeks bij betrokken is”.

Veiligheid en klimaat

De tweede as draait rond veiligheid. “We hebben vier jaar geleden een veiligheidsraad opgericht en dat betekent dat we in staat zijn om onze rol te vervullen”, stelt Michel. “We moeten daar onze verantwoordelijkheid opnemen.”

“De derde as wordt het klimaatbeleid. Een paar dagen geleden heeft de bevolking een zeer sterk politiek en burgerlijk signaal gestuurd”, verwijst de premier naar de klimaatbetoging. “We willen duidelijk maken dat we dat signaal hebben gehoord. Het is onze ambitie om hier sterke keuzes te maken.”

epa

Parlement

Om dat beleid te kunnen voeren, wil Michel een betere samenwerking met het parlement. “Het is gezien de huidige politieke situatie belangrijk om een constructieve, sterke en verantwoordelijke samenwerking met het parlement door te voeren. Het is ons doel om zeer snel de nodige contacten en raadplegingen met het parlement te hebben.”

Daar zal de premier werk van maken zodra hij terug is van Marrakech. Dan zal hij ook de sociale partners en de groep van 10 contacteren. “Het is belangrijk om naar hen te luisteren, hen de politieke situatie uit te leggen en ons actieprogramma voor te leggen.”

“Ik wil de N-VA oprecht bedanken”

Als afsluiter bedankte de premier de uitgetreden N-VA-ministers voor hun goede samenwerking de afgelopen vier jaar. “We sluiten een hoofdstuk af en starten meteen een nieuw, maar ik wil daarbij wel de hele N-VA-ploeg bedanken. Ik wil in naam van iedereen hier onze appreciatie uitdrukken voor het werk dat ze samen met ons hebben gedaan.”

Gesponsorde artikelen