Microsoft trekt de stekker uit Skype en richt zich op Teams

Microsoft trekt de stekker uit Skype en richt zich op Teams
Photo by Chris Montgomery on Unsplash

In het kort

  • Skype, het platform voor videogesprekken, stopt officieel met zijn activiteiten in mei.
  • Microsoft nam Skype in 2011 over en integreerde het in zijn ecosysteem.
  • Het nieuws van de sluiting heeft nostalgie opgewekt onder voormalige gebruikers die herinneringen aan videogesprekken deelden.

Pionier op zijn gebied

In mei zal Skype, het videobelplatform dat ooit honderden miljoenen gebruikers wereldwijd met elkaar verbond, officieel zijn activiteiten staken. Skype was een pionier op zijn gebied, het maakte gratis computer-naar-computer gesprekken mogelijk en populariseerde het concept van online communicatie. Hoewel Skype niet de eerste was die deze dienst aanbood, hielp de toegankelijkheid ervan een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop mensen over afstanden met elkaar in contact bleven.

De reis van het platform begon in 2003 en bereikte zijn hoogtepunt met de overname door Microsoft in 2011 voor maar liefst 8,5 miljard dollar (8,1 miljard euro), destijds een recorddeal. Microsoft integreerde Skype in zijn ecosysteem en voegde het toe aan producten zoals Xbox en Windows-apparaten. In 2010 bejubelde tech-commentator Om Malik de app als een van de “belangrijkste toepassingen van het moderne web”, en benadrukte het belang van Skype voor het vormgeven van digitale communicatie.

Golf van nostalgie

Het nieuws over de sluiting heeft een golf van nostalgie veroorzaakt onder voormalige gebruikers die hun herinneringen aan videogesprekken en de impact van het platform op hun leven deelden. Eén gebruiker haalde herinneringen op aan het delen van speciale momenten met een beste vriend via Skype, en noemde het “een trieste dag” die verwant was aan “het verliezen van nog een fragment van (hun) adolescentie”. Iemand anders vertelde, aan BBC, hoe ze Skype gebruikte om in contact te komen met haar langeafstandspartner tijdens hun eerste jaren samen, en benadrukte het belang van Skype voordat smartphones en berichtenapps wijdverspreid waren.

Skype’s dominantie nam echter geleidelijk af toen concurrenten zoals WhatsApp en Messenger aan populariteit wonnen. Een herontwerp in 2017 om Snapchat na te bootsen werkte averechts en leverde kritiek op van gebruikers die vonden dat het een functioneel platform verstoorde. De integratie van Microsoft Teams in Windows 11 was een verder signaal van Skype’s afnemende rol, terwijl Teams zelf een opleving kende tijdens de pandemie toen werken op afstand en communicatie essentieel werden.

Richten op Teams

In een bericht op X waarin de sluiting werd aangekondigd, legde Microsoft president Jeff Teper de beslissing uit om hun gratis diensten te stroomlijnen en zich te richten op Teams. Hij benadrukte de uitgebreide functies van Teams, waaronder één-op-één gesprekken, groepsgesprekken, berichten, het delen van bestanden, het hosten van vergaderingen, agendabeheer en het opbouwen van een community, allemaal gratis. Skype-gebruikers hebben nu de optie om over te stappen naar Microsoft Teams of om hun gegevens te exporteren, inclusief chats, contactpersonen en gespreksgeschiedenis.

Hoewel het Skype-tijdperk ten einde loopt, blijft Skype een pionier op het gebied van online communicatie. Het maakte de weg vrij voor een wereld waarin contact maken met dierbaren over grote afstanden moeiteloos verloopt.

Meer
Lees meer...
03:00