Miljoen Egyptenaars stemt niet op een van twee presidentskandidaten maar op … voetbalspeler

Miljoen Egyptenaars stemt niet op een van twee presidentskandidaten maar op … voetbalspeler

Officiële cijfers van de Egyptische presidentsverkiezingen zullen nog even op zich laten wachten, maar niemand die gelooft dat huidige president Abdel-Fattah al-Sisi van de troon gestoten kan worden. Echte tegenstand had hij dan ook niet. En dat konden vele Egyptenaren niet verkroppen. Zo doorstreepten er een miljoen uit protest beide namen op het stembiljet, om er eentje van een voetballer bij te schrijven: Mohamed Salah, de sterspeler van FC Liverpool. 

Van 26 tot 29 maart vonden in Egypte presidentsverkiezingen plaats. Al werden die maar als een formaliteit gezien, want echte tegenstand had huidig president Adbel-Fattah al-Sisi niet. Op het stembiljet stond dan nog wel een andere naam, die van Moussa Moustafa Moussa, maar niemand die geloofde dat hij ooit president zou worden.

Derde kandidaat

Moussa is namelijk zelf een fervent aanhanger van al-Sisi en stelde zich alleen maar verkiesbaar omdat zowat alle andere concurrenten zich hadden teruggetrokken of in de gevangenis waren beland. Hoewel de stemmen dus nog niet allemaal zijn geteld (op officiële cijfers zal het wachten zijn tot maandag), is al-Sisi ondertussen al onofficieel uitgeroepen tot winnaar.

Uit voorlopige cijfers bleek dan ook dat 92 procent van de (geldige) stemmen naar de huidige president waren gegaan, amper 3 procent koos voor zijn opponent. Maar met een opkomst van slechts 42 procent kreeg de overwinning voor al-Sisi toch een wrange bijsmaak. Bij de vorige presidentsverkiezingen kwam nog 47 procent opdagen.

Van die 42 procent zou er dan nog eens een miljoen Egyptenaren uit protest hun stembiljet ‘foutief’ hebben ingevuld. Velen daarvan schrapten de namen van de twee kandidaten en schreven hun eigen keuze eronder bij. Vaak kwam dan dezelfde naam terug, eentje waar zowat alle Egyptenaren achter staan: topvoetballer Mohamed Salah.

Topscorer

Salah is dan ook aan een fantastisch seizoen bezig bij de Engelse club FC Liverpool, waar onze landgenoot Simon Mignolet onder de lat staat. Met 28 goals in amper 31 matchen (één goal elke 85 minuten) staat hij bovenaan de topscorerslijst van de Engelse Premier League, en zo laat hij topspitsen als Harry Kane (24 goals) en Sergio Agüero (21 goals) achter zich.

Als Salah vandaag, tegen middenmoter Crystal Palace, weer de netten weet de vinden, evenaart hij zelfs het iconische record van Cristiano Ronaldo en Robin van Persie. Die slaagden erin om 21 wedstrijden op rij te scoren. Salah heeft dus nog één wedstrijd nodig om op dezelfde hoogte te komen als de twee voetballegendes.

Ook voor zijn land weet Salah duidelijk de goal staan: op 55 wedstrijden scoorde hij 33 goals. Salah zorgde er ook voor de Egypte een ticket naar het WK in Rusland kon bemachtigen door in de 94ste minuut een penalty te scoren in de beslissende wedstrijd tegen Congo. Egypte vertrouwt dan ook op zijn goudhaantje om op het WK hoge ogen te gooien.

Gesponsorde artikelen