Minister van Media Benjamin Dalle: “Ik ben ervan overtuigd dat de toekomst van radio uitsluitend digitaal is”

Radio, een van de oudste massamedia, is nog altijd springlevend, vertelde minister van Media Benjamin Dalle (cd&v) aan Business AM Radio. Toch staat het medium niet stil. “Ik ben ervan overtuigd dat de toekomst van radio uitsluitend digitaal is”, klinkt het.

In het nieuws: Steeds meer radiozenders kiezen ervoor om volledig digitaal te gaan. Toch zal het nog even duren voordat de verouderde FM-technologie volledig achterwege wordt gelaten, denkt Dalle.

  • “Op termijn gaan we FM niet meer gebruiken. Dat is nog niet voor vandaag. Daarvoor is het digitaal gebruik nog onvoldoende.”
  • Volgens Dalle luistert nu 41 procent van de Vlamingen naar digitale radio, tegenover 59 procent die nog altijd naar FM luistert. De cijfers dateren echter van 2021.
  • De komende jaren zullen steeds meer mensen digitaal luisteren. Volgens de minister zal dat een combinatie van internet en DAB+ zijn. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting en is een Europees systeem dat het ontvangen van digitale radiosignalen mogelijk maakt.
  • “We gaan dit jaar 5G volledig kunnen uitrollen”, zegt Dalle. Daardoor zal het makkelijker worden om via mobiel internet naar de radio te luisteren. “Maar op piekmomenten zal dat niet allemaal over 5G kunnen gaan. Je hebt ook DAB+ nodig, zeker in de wagen. De combinatie van DAB+, internet, apps en websites, ik denk dat dat de toekomst is voor ons digitaal radioluisteren.”

Een groeiend medium

Maar toch: Er is nog wat werk aan de winkel voordat digitale radio analoog van de troon stoot. 

  • “De meest recente cijfers geven aan dat 41 procent luistert via digitale kanalen, waarvan 19 procent via DAB+”, 14 procent via internet en de rest via kleinere kanalen”, laat de minister weten. Er is dus nog een weg te gaan voordat digitale radio het grootste aandeel van de markt bezit.
  • Dalle zegt dat de regering “de consument en de mediagebruiker stimuleren om de overgang te maken” naar digitaal. Zo is DAB+ nu verplicht in nieuwe wagens en moeten ook alle nieuwe radiotoestellen die in Vlaanderen en Brussel verkocht worden op een of andere manier via het internet radio kunnen ontvangen.
  • “Op termijn zal iedereen ook thuis een toestel hebben dat via het internet werkt”, klinkt het. Het ministerie wil mensen ook duidelijk maken wat de voordelen van de technologie zijn “op vlak van gebruiksgemak, -comfort, kwaliteit en op vlak van de data die gedeeld kunnen worden”.

Duwtje in de rug

Ook nog: Het is moeilijk te voorspellen wanneer FM buitenspel wordt gezet.

  • “We willen dat natuurlijk niet afsluiten op een moment dat nog 59 procent van het gebruik via FM gebeurt”, zegt Dalle. “Er is in het verleden gezegd dat zeker de helft van het gebruik via digitale kanalen moet zijn vooraleer we een datum van switch-off bepalen.”
  • Volgens de minister loopt de erkenning van de landelijke FM-frequenties nog tot in 2028. Een verlenging tot begin de jaren 2030 kan Dalle niet uitsluiten.
  • Als minister van Media hoop ik dat het zo snel mogelijk kan gaan, maar het zal denk ik aan de volgende minister zijn om die datum (van het afsluiten van de FM-frequentie, red.) vast te leggen. “Je moet dat niet top-down gaan forceren op een moment dat nog niet iedereen die overslag aan het maken is, maar wij proberen in elk geval alles te doen om dat zo snel mogelijk te laten gaan.”

Beluister het volledige interview hieronder.

Meer
Lees meer...