Mix je alcohol met een energiedrank? Dan denk je sneller dat je dronken bent 

Mix je alcohol met een energiedrank? Dan denk je sneller dat je dronken bent 

Het is bijna weekend, tijd voor een drankje! Maar vanaf nu kijken we toch anders naar een cocktail. Als je weet dat er een energiedrank in je alcoholisch drankje zit, dan ga je er sneller vanuit dat je zat bent. Of dat goed of slecht nieuws is, bepaal je zelf.

Een studie aan de universiteit van UBC Sauder School of Business wijst uit dat alcoholische drankjes met energiedrank je sneller zat doen voelen dan als je niet weet dat er energiedrank inzit. Volgens het onderzoek voel je je dan sneller dronken, durf je meer en ligt je seksueel zelfvertrouwen ook nog wat hoger.

Het onderzoek

De deelnemers waren 154 heteroseksuele jonge mannen die omschreven werden als sociale drinkers. Zij kregen een cocktail met vodka, Red Bull en vruchtensap. De benaming van de cocktail verschilde: bij een deel van de deelnemers heette het drankje ‘Vodka-Red Bull-cocktail’ bij de andere heette het gewoon ‘vodka cocktail’.

Nadien moesten de mannen een aantal taken vervullen op een computer zodat de onderzoekers hun dronkenschap en gedrag konden meten.

Degenen die een cocktail dronken en ervan bewust waren dat er een energiedrank in hun drankje zat, leken zich zatter te gedragen dan de andere groep. Daarnaast namen ze ook meer risico’s en hadden ze meer seksueel zelfvertrouwen.

Red Bull geeft je vleugels

Volgens onderzoeker Yann Cornill speelt marketing hier een grote rol in. Als alcohol wordt gemengd met een energiedrank en mensen zijn zich ervan bewust, dan voelen ze zich ook meer bedwelmd omdat marketing hun ook zegt dat ze zich zo moeten voelen. Reclame kan namelijk een psychologisch en fysiologisch effect hebben. Daarom stellen de onderzoekers voor dat reclame en etikettering van energiedranken zou moeten herzien worden.

Het mixen van alcohol en energiedrank brengt wel wat nadelen mee maar niet alles is negatief. Als de deelnemers zich zatter voelen, dan hebben ze geen intentie meer om te autorijden. En dat is natuurlijk wel goed.

Dus … Wat drink je voortaan? Vodka-Red Bull-cocktail of vodka cocktail?

Gesponsorde artikelen