Moet iedere moslim vasten tijdens de ramadan?

Ondertussen heeft iedereen al wel eens gehoord van de ramadan: een maand waarin alle moslims, overal ter wereld vasten. Tijdens die maand mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten of drinken. Jammer genoeg voor velen, is het niet mogelijk om mee te vasten tijdens die maand. Zij moeten dan andere zaken vervullen om hun maand toch heilig te houden. 

Soms krijgen moslims een aantal vragen die grappig kunnen zijn, zoals: “Mag je ook geen kauwgom tijdens de ramadan?” of “Je mag toch water drinken hé?”. Om enkele vragen te beantwoorden en slimmer over te komen bij je moslimvrienden, hebben wij informatie opgezocht over de maand ramadan die in zicht is.

Eerst en vooral, tijdens de maand ramadan zou elke (volwassen en gezonde) moslim moeten vasten: een maand lang niet eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Nee, ook niet drinken. Moslims mogen dan (hoe warm het ook wordt) niet drinken.

Niet vasten

Soms kunnen moslims toch niet mee vasten. De gouden regel over het vasten in de islam is: breng jezelf niet in gevaar door mee te vasten.

Wie mag niet meedoen met de ramadan?

  • Reizigers: als je lang moet reizen
  • Bij uitoefenen van afmattende beroepen
  • Bij zwangerschap of borstvoeding
  • Menstruerende vrouwen
  • Ouderen
  • Zieken

Gezondheidsproblemen

Soms weerhoudt je gezondheid je ervan om mee te doen. Zieken moeten ruimte krijgen om te genezen, zichzelf niet kwellen en eventueel medicatie kunnen innemen.

Twijfel je over je gezondheid? Dan zou je volgens het geloof eerst en vooral langs een bevoegde dokter moeten gaan om te controleren of het wel gezond is om mee te doen.

Wanneer ben je te ziek om mee te doen?

“Het gaat nog wel.”

Als ziektes geen invloed hebben op het vasten zoals een kleine verkoudheid, een lichte vorm van hoofdpijn, kriebel in de keel, … dan zou je moeten mee vasten. Als je de dag eigenlijk wel doorkomt door een beetje vol te houden, mag je het vasten niet verbreken.

“Het gaat echt niet.”

Je kan natuurlijk wel erg ziek worden tijdens de ramadan of zelfs permanent ziek zijn: in dit geval mag je heel de maand niet mee vasten.

In de islam mag je jezelf geen pijn doen of in gevaar brengen. Als je denkt dat je jezelf zal kwellen door te vasten, dan is het aangeraden om niet mee te doen. Het is niet de bedoeling dat je door het vasten je ziekte verergert. Stel dat je door het vasten ook het genezen sterk zou vertragen, dan zou je ook niet mee mogen vasten.

Je kan ‘serieus ziek zijn’ verdelen in twee categorieën: tijdelijk ziek zijn en langdurig ziek zijn. Wat je moet doen hangt af of je tijdelijk of langdurig ziek bent.

Tijdelijk ziek

Als je erg ziek wordt (koorts, griep, erg misselijk, … ) tijdens de ramadan, dan zou je tijdens de dagen van ziekte niet mogen vasten. Het vasten wordt dan bezien als een ongezonde en een te zware beproeving dus dan worden zieken vrijgesteld.

Wat moet je doen?

Als je tijdelijk ziek bent geweest, geldt er één regel: na de ramadan haal je de gemiste vastendagen in.

Bijvoorbeeld: op maandagavond krijg je koorts en moet je heel de avond overgeven. Je merkt tijdens de nacht dat vasten erg moeilijk wordt, dan vast je de volgende dag niet mee. Stel dat je 4 dagen ziek blijft, dan haal je die 4 dagen na de ramadan in.

Je kan de gemiste dagen inhalen wanneer je zelf wilt. Er zijn 5 dagen wanneer je de dagen niet mag inhalen: de eerste dag van het Suikerfeest en de eerste vier dagen van het Offerfeest. Voor de rest ben je vrij om te kiezen wanneer je de in te halen dagen vast. Je kiest zelf of je de gemiste dagen achter elkaar inhaalt of met dagen er tussenin.

Wie nog?

Anderen die onder deze regeling vallen en hun gemiste dagen moeten inhalen zijn: zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, menstruerende vrouwen, reizigers en mensen die een zware lichamelijke inspanning moeten leveren.

Langdurig ziek

Als je geen spoedig herstel ziet in je ziekte, dan mag je uiteraard ook niet mee vasten. Hiervoor moet je eerst gezondheidscontroles uitvoeren. Het is aangeraden om dan naar een erkende dokter te gaan om je bloed te laten controleren. Bij tekorten, kwaaltjes of ernstige ziektes waarvan je niet snel zal herstellen, mag je niet vasten. Ook hier geldt de regel: breng jezelf niet in gevaar.

iStockphoto
Wat moet je doen?

Als je permanent ziek bent of voor een lange periode niet mee kan doen, zou je elke dag een arme persoon een maaltijd moeten schenken.

Bijvoorbeeld: je hebt suikerziekte of valt flauw als je niet eet, dan word je beschouwd als permanent ziek. Je zal niet snel genezen en zeker niet tijdens die maand. Het is dan de bedoeling dat je elke dag een arme voedt.

Helemaal niet meedoen

Er zijn ook bepaalde volwassenen die helemaal niet kunnen meedoen met de ramadan. Zij moeten nadien geen dagen inhalen of geen arme voeden.

Bij deze groep horen zwakke ouderen, mensen met dementie, geestelijk zieken, … Kortom moslims die veel te zwak zijn of moslims die geen besef hebben van wat er om zich heen aan het gebeuren is.

iStockphoto