Mogelijk verband tussen mondbacteriën en de ziekte van Alzheimer

Mogelijk verband tussen mondbacteriën en de ziekte van Alzheimer
Andrea Piacquadio via Pexels

Een nieuw onderzoek suggereert dat mondbacteriën een rol kunnen spelen bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Dit werpt vragen op over de impact van mondgezondheid op de algehele gezondheid, met name de hersenen. Dat meldt CBS News.

De menselijke mond is de thuisbasis van bijna 700 verschillende bacteriesoorten. Een goede mondhygiëne is niet alleen belangrijk voor een gezond gebit, maar mogelijk ook voor het welzijn van het hart en de hersenen. Wetenschappers vermoeden dat schadelijke bacteriën uit de mond via de bloedbaan de hersenen kunnen bereiken en daar schade kunnen aanrichten.

Een studie, gepubliceerd in het Journal of Alzheimer’s Disease, wijst uit dat mensen die regelmatig flossen een lager risico lopen op het ontwikkelen van Alzheimer dan mensen die dat niet doen. Hoewel deze bevindingen interessant zijn, is er geen sluitend bewijs dat flossen rechtstreeks beschermt tegen de ziekte van Alzheimer. Meer onderzoek is nodig om de precieze relatie te begrijpen.

Hoe mondbacteriën schade kunnen aanrichten

Slecht gezond tandvlees kan leiden tot chronische ontstekingen, wat het risico op verschillende aandoeningen vergroot, waaronder hart- en vaatziekten en cerebrovasculaire aandoeningen. Bepaalde bacteriën in geïnfecteerd tandvlees produceren enzymen die schadelijk kunnen zijn voor zenuwen en de bloed-hersenbarrière kunnen aantasten. Dit kan de weg vrijmaken voor toxines en bacteriën om de hersenen binnen te dringen.

Bovendien kunnen mondbacteriën de opbouw van amyloïde-eiwitten in de hersenen bevorderen. Deze eiwitten vormen plaques die in verband worden gebracht met Alzheimer en mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte.

Meer
10 uur geledendoor Joke Vereecken
Gisteren om 16 uurdoor Ulrike Vandamme
Lees meer...
02:00