Mogen wij binnenkort ook niet meer met onze laptop vliegen?

Mogen wij binnenkort ook niet meer met onze laptop vliegen?

Binnenkort is het misschien gedaan om met onze laptop in de handbagage naar de Verenigde Staten te vliegen. Want die overwegen om de laptopban die al geldt in het Midden-Oosten en Nood-Afrika uit te breiden naar Europa. Onlogisch, zeggen computerexperten.

De regels op luchthavens en vliegtuigen worden alsmaar strenger. De VS overwegen nu zelfs om laptops uit de handbagage te weren op Europese vluchten, onder andere uit het Verenigd Koninkrijk. Het is momenteel niet duidelijk over hoeveel landen het zou gaan. Het is niet duidelijk waarom de VS de ban juist nu willen invoeren. Hun veiligheidsdiensten verklaren dat ze continu de dreiging evalueren.

De VS hebben al zo een laptopban ingesteld voor negen landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Die is eigenlijk heel abstract. “Elektronische toestellen die groter zijn dan een smartphone mogen niet meer in de handbagage.” Ook het VK had al een eigen laptopban naar zes landen. Doordat er verschillende afmetingen van smartphones zijn, zijn er in die ban specifieke afmetingen opgenomen. Daardoor moeten laptops en tablets op die vluchten nu in de ingecheckte bagage opgeborgen zijn.

Volgens computerexperten is dit een onlogische maatregel: als terroristen een bom maken van elektronische apparaten, kunnen die evengoed in het laadruim van het vliegtuig ontploffen.

Gesponsorde artikelen