Momenteel zo dramatisch met luchtvervuiling in China dat mensen gevraagd wordt vijf dagen binnen te blijven

Het is momenteel weer dramatisch gesteld met de luchtvervuiling in China. In meer dan veertig Chinese steden zijn waarschuwingen afgegeven voor de smog, waaronder 22 met rood alarm. 1.200 fabrieken in de omgeving van Peking moeten stoppen met produceren, of krijgen daarin beperkingen opgelegd. De luchtvervuiling in China veroorzaakt sowieso al 4.000 overlijdens per dag en het aantal longkankers is gestegen met 465%.

Gisteren bereikte de luchtvervuiling in de Chinese hoofdstad het hoogste waarschuwingsniveau. Zevenhonderd van de fabrieken hebben opdracht gekregen om hun productie in te perken. De overige vijfhonderd fabrieken moeten hun werkzaamheden opschorten.

Onder de bedrijven bevinden zich onder andere een grote olieraffinaderij van Sinopec en een staalproductiebedrijf van Shougang Group.

De Chinese milieubeschermingsautoriteit heeft een vijfdaagse waarschuwing afgegeven. Niet alleen moeten veel fabrieken sluiten door de hevige smog, mensen worden ook gevraagd om binnen te blijven. Daarnaast zijn beperkingen opgelegd voor autogebruik en werkzaamheden in de bouw. De komende vier dagen zijn scholen gesloten.

De Air Quality Index (AQI) is al vier dagen op rij hoger dan 200. Vandaag stond de teller in Peking op 297. In meer dan veertig Chinese steden zijn waarschuwingen afgegeven voor de smog, waaronder 22 met rood alarm.

Er zijn in China de jongste dertig jaar 465 procent meer longkankers, en dat komt voornamelijk door de vervuiling, want het aantal Chinezen dat rookt is in diezelfde periode gedaald met maar liefst 63 procent.

Wie nu 18 is en in Beijing woont, kan er op rekenen dat hij 41 procent van de rest van zijn leven ziek zal zijn door de gevolgen van de luchtvervuiling concludeerde niet zo lang geleden het Beijings Centre for Disease Control and Prevention dat samen met de Wereldgezondheidsorganisatie daar een studie naar deed.

De luchtvervuiling in China veroorzaakt sowieso al 4.000 overlijdens per dag. Vooral het verbranden van steenkool en het klein stof dat dit veroorzaakt, is verantwoordelijk voor 17 % van de overlijdens. De luchtvervuiling in Peking – onder “normale” omstandigheden – heeft hetzelfde effect op de gezondheid als iemand die om het uur een sigaret rookt.

38 procent van de Chinese bevolking leeft constant in lucht die verschillende keren de norm overschrijdt van wat de Wereldgezondheidsorganisatie als veilig acht.

Under The Dome

China verbood vorig jaar nog een documentaire die een onthutsend beeld schetst van de luchtvervuiling in het land. De film “Under The Dome” van onderzoeksjournaliste Chai Jing duurt 103 minuten en gaat in detail in op de oorzaken en gevolgen van de zware smog die talrijke Chinese grootsteden treft.

De film vertelt ook persoonlijke verhalen, zoals dat van een zesjarig meisje die in de koolmijnprovincie Shanxi woont, een van de meest vervuilde gebieden ter wereld. Ze zegt nog nooit witte wolken of sterren te hebben gezien. De film is ook kritisch voor de autoriteiten, die worden verweten nalatig te zijn geweest. Eén op de negen Chinezen bekeek de film in de eerste uren dat hij online stond, daarna greep de overheid in. Dit is de die documentaire (met Engelse ondertitels):

Meer
Lees meer...