Muziek van artiesten Universal binnenkort opnieuw op TikTok

TikTok zal miljoenen nummers weer beschikbaar stellen op het platform na het schikken van een onenigheid met Universal Music Group over royalty’s.

Eind januari dreigde Universal ermee songs van hun artiesten van TikTok te halen, wat later werkelijkheid werd. Hierdoor verdwenen songs van grote sterren zoals Taylor Swift, Billie Eilish en zelfs Belgische artiesten van het platform. Ondertussen hebben TikTok en Universal rond de tafel gezeten en zijn ze tot een akkoord gekomen.

Nieuw akkoord

Deze week kwam het nieuws naar buiten dat Universal en TikTok tot een akkoord zijn gekomen over de royalty’s voor de muziek. Hierdoor kunnen gebruikers weer video’s maken met muziek van populaire artiesten zoals Billie Eilish en Ariana Grande. Hoewel de exacte bedragen niet bekend zijn, belooft de nieuwe overeenkomst “verbeterde vergoedingen” voor artiesten.

TikTok zal binnen twee weken Universal’s muziek terugbrengen naar het platform, inclusief het herstellen van audio in eerder gedempte video’s. Shou Zi Chew, de baas van TikTok, heeft positief gereageerd op de nieuwe samenwerking. “Muziek is een belangrijk deel van TikTok. We zijn blij dat we samen met Universal Music Group opnieuw vooruit kunnen.”

AI

Naast de geschillen over royalty’s hebben de twee bedrijven ook verklaard dat ze “samenwerken om menselijke kunst te beschermen” in het gezicht van kunstmatige intelligentie (AI). Ongeautoriseerde AI-gegenereerde muziek zal van het platform verdwijnen, waardoor de inspanningen van artiesten en songwriters meer erkend worden.

Meer
Lees meer...