Von der Leyen: “Verbod op TikTok in de EU niet uitgesloten”

De Europese Commissie sluit een verbod op TikTok in Europa niet uit. Dat liet Commissievoorzitter Ursula von der Leyen maandagavond weten tijdens een debat in Maastricht. De uitspraak komt er terwijl de app in de VS en Europa steeds meer onder vuur ligt vanwege privacy- en veiligheidszorgen.

Tijdens het debat in Maastricht werd Von der Leyen gevraagd naar een mogelijk verbod op TikTok in Europa. “Het is niet uitgesloten”, antwoordde ze stellig volgens Politico.

Ze voegde daaraan toe dat de Europese Commissie al eerder actie heeft ondernomen tegen TikTok. Zo was de Commissie de eerste ter wereld die de app verbood op werktelefoons van EU-medewerkers. “We kennen dus heel goed het gevaar van TikTok”, zei Von der Leyen.

Europa en VS

In oktober 2022 werd de Digital Services Act (DSA) ingevoerd, die de online verspreiding van illegale inhoud moet tegengaan en de privacy van gebruikers moet beschermen. De DSA wordt momenteel gebruikt om druk uit te oefenen op sociale mediaplatformen, onder meer in de strijd tegen desinformatie.

Recent heeft de Europese Commissie de DSA ook ingezet om een onderzoek te starten naar een nieuwe functie in TikTok Lite. Die app beloonde gebruikers voor het bekijken en liken van video’s. Naar aanleiding van het onderzoek heeft TikTok de functie preventief opgeschort.

Ook de VS hebben al stappen ondernomen tegen TikTok. Vorige week ondertekende president Joe Biden een wet die het Chinese moederbedrijf van TikTok, ByteDance, verplicht om de Amerikaanse tak van de app te verkopen aan een Amerikaanse eigenaar.

Meer
Lees meer...