N-VA blijft in rechtse ECH-fractie van Europees Parlement

De N-VA heeft besloten om in de Europese Conservatieven en Hervormers (ECH) fractie te blijven, ondanks de verschuiving naar rechts. Dit nieuws werd bevestigd door Johan Van Overtveldt, de Europese leider van N-VA.

De N-VA had overwogen om over te stappen naar een andere, minder rechtse fractie in het Europees Parlement. Ze dachten erover om zich aan te sluiten bij de Europese Volkspartij (EVP), de christendemocraten, of misschien bij de liberale Renew-fractie. De EVP is onder leiding van Manfred Weber conservatiever geworden, terwijl Renew over het algemeen linkser is.

Rechtse invloed in de ECH

De ECH-fractie is steeds rechtser geworden. Dit komt door de invloed van Giorgia Meloni, de premier van Italië, en haar partij Fratelli d’Italia. Andere rechtse partijen zoals het Spaanse Vox, de Poolse PiS-partij en de Franse partij Reconquête van Eric Zemmour hebben zich ook aangesloten bij ECH. Dit maakte de N-VA ongemakkelijk.

Ondanks de rechtse verschuiving heeft de N-VA besloten om bij ECH te blijven. Van Overtveldt legt uit dat de N-VA hoopt hierdoor meer invloed te krijgen. “Het was essentieel voor ons om ons programma en onze standpunten in alle vrijheid en onafhankelijkheid te kunnen vertolken, en met het nodige politieke gewicht invloed te kunnen hebben op de werkzaamheden in het parlement,” zei Van Overtveldt.

Andere partijen

Een andere Belgische partij, Les Engagés, heeft wel besloten om over te stappen. Zij konden zich niet langer vinden in het rechtsere beleid van de EVP en sloten zich aan bij de liberalen van Renew. Cd&v, een zusterpartij van Les Engagés, blijft echter bij de EVP-fractie.

Meer
Lees meer...