N-VA-standpunten over Koninklijk Paleis en NMBS botsen op Franstalig verzet

De onderhandelingen voor een nieuwe federale regering stuiten op tegenstand bij Franstalige partijen, vooral door enkele standpunten van de N-VA over het Koninklijk Paleis en de NMBS.

Een van de controversiële voorstellen uit de nota van formateur Bart De Wever (N-VA) betreft het toestaan van vluchten boven het Koninklijk Paleis in Laken. Dit idee is niet nieuw; ontslagnemend Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) kaartte eerder al de ongelijke verdeling van vliegverkeer aan boven de Vlaamse Rand rond Brussel. Volgens hem dragen de Vlaamse gemeenten onevenredig de lasten van het vliegverkeer dat opstijgt vanaf Zaventem.

N-VA stelt voor om vluchten om te leiden over het koninklijk paleis, waar sinds 1954 een vliegverbod geldt om veiligheidsredenen. De partij betwist dat het paleis meer bescherming zou moeten genieten dan andere strategische locaties, zoals industrie- of energiezones. Dit voorstel wordt door Franstalige partijen gezien als een “onnodige provocatie” en een “communautair maneuver”. Ze vinden het onaanvaardbaar dat vliegtuigen boven Laken en het UZ Brussel zouden vliegen om Vlaamse gemeenten te ontzien.

Decentralisering van de NMBS

Naast de kwestie van het luchtruim, wil N-VA ook de NMBS decentraliseren. In de nota over Mobiliteit pleit De Wever voor een regionale aanpak van het spoorverkeer, naar analogie met de bussen en trams die al per gewest worden geregeld. De partij stelt dat een regionale indeling zou zorgen voor een betere aansluiting van het openbaar vervoer.

Dit voorstel stuit echter op sterke tegenstand, niet alleen van de Franstalige partijen zoals Les Engagés en MR, maar ook van cd&v en Vooruit. Critici betwijfelen of een opsplitsing van de spoorwegen efficiënt zou zijn. “Iedereen die ooit al met de trein naar het buitenland is geweest, weet dat dat absoluut niet stipter is”, luidt het bij een anonieme bron in Gazet van Antwerpen.

Spanningen blijven

De spanningen rondom de N-VA-voorstellen zijn nog niet gaan liggen. Met de zomervakantie in zicht, hopen de onderhandelaars op een moment van bezinning. “De ‘pause familiale’ is welgekomen om de hoog oplopende emoties over een aantal zeer geel-zwarte voorstellen te kalmeren”, zegt een Franstalige bron in La Libre. De komende weken zullen cruciaal zijn voor de vorming van een nieuwe federale regering, waarbij De Wever nog veel werk voor de boeg heeft.

Meer
Lees meer...