Na een bepaalde tijd beschermt zonnecrème je minder goed! Gooi je het wel niet te snel weg …

Na een bepaalde tijd beschermt zonnecrème je minder goed! Gooi je het wel niet te snel weg …

Nu het zonnetje af en toe schijnt, is het belangrijk om je goed in te smeren. Maar weet wat je op je huid smeert want niet alle zonnecrèmes zijn na een bepaalde tijd nog goed. Na een jaar beschermt zonnecrème je huid iets minder maar dat betekent niet dat het goed is voor de vuilnisbak.

Op elke zonnebrandcrème staat hoe lang het nog bruikbaar is na opening: een getal gevolgd door de letter M die staat voor maanden. Staat op het flesje 12 M, dan kan je (als je het goed hebt bewaard) het flesje zeker 12 maanden gebruiken. Soms kan je zelfs de crème langer gebruiken, maar dan moet je wel rekening houden met bepaalde zaken.

Bescherming

Je hebt misschien al eens gehoord dat je flesje maar een jaar houdbaar is omdat de beschermingsfactor anders halveert en je minder beschermt tegen de zon. Eigenlijk is dat een fabeltje en klopt daar niet veel van. Na een jaar mindert de beschermingsfactor inderdaad wel, maar halveren doet het nog niet. Als je een factor 50 hebt, zal het na een jaar (mits je het op de juiste manier bewaart) ongeveer factor 45 zijn.

Houdbaarheidsdatum

De houdbaarheidsdatum heeft dus niets te maken met de beschermingsfactor. Maar dat betekent niet dat je geen rekening moet houden met de datum.

Nog bruikbaar

Nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken, kan je de crème nog gebruiken als bescherming tegen de zon. Hou wel in je achterhoofd dat de crème minder fris is en je beter geen risico neemt als je een gevoelige huid hebt.

Sommige ingrediënten kunnen na de vermelde periode minder krachtig zijn of uiteen vallen waardoor de textuur van het product verandert. De crème kan klonterig of waterig worden, vies ruiken of vies aanvoelen. In zonnebrandcrème zitten conserveringsmiddelen die na een bepaalde periode bacteriën kunnen aantrekken.

Goed bewaren

Het is belangrijk om je crème goed te bewaren, ook op het strand. Als het flesje wordt blootgesteld aan zonnestralen, kan de factor sneller verlagen. Zorg er daarom voor dat je zonnecrème altijd onder een handdoek of in je tas steekt. Leg het gewoon niet in de zon maar in de schaduw. Zo kan je de houdbaarheidsdatum meer vertrouwen.

Gesponsorde artikelen