Left Right
scrollTop top

Na Zweden wordt Spanje tweede land waar seks zonder expliciete goedkeuring als verkrachting geldt


Na Zweden wordt Spanje tweede land waar seks zonder expliciete goedkeuring als verkrachting geldt

In Zweden geldt sinds 1 juli een wet waarin staat dat een persoon, verbaal of fysiek, toestemming moet geven voor seks. Zo hoeven aanklagers niet meer in de rechtbank te bewijzen dat er sprake was van geweld of dat het slachtoffer zich in een kwetsbare situatie bevond. En in Spanje gaan ze zo’n wet nu ook invoeren.

In Spanje wordt binnenkort een nieuwe wet over seksuele toestemming ingevoerd, waardoor verkrachting voor de rechtbank makkelijker kan worden bewezen. Dat heeft de Spaanse premier Pedro Sanchez in het parlement bekendgemaakt.

Seks zonder expliciete goedkeuring wordt in de nieuwe wet als verkrachting gezien. “Als een persoon ‘nee’ zegt, betekent dat nee, maar als er geen ja wordt gezegd, betekent dat ook nee”, zei Sanchez over de wet. Momenteel staat in de Spaanse wet dat er pas sprake is van verkrachting als de dader gebruikmaakt van intimidatie of geweld.

De maatregelen volgen op de verkrachting van een 18-jarige vrouw in 2016 door vijf mannen. De mannen kregen alleen een celstraf voor seksueel misbruik en niet voor verkrachting, omdat er volgens de rechtbank geen geweld was gebruikt. Dat vonnis was in Spanje aanleiding voor massale protesten in meerdere steden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  116.351.396
 • Aantal
  doden
  2.585.919
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  785.809
 • Aantal
  doden
  22.240