Nachtwolven zijn Hell’s Angels van Putin

Motorclub Nachtwolven, met meer dan 5.000 leden de grootste van Rusland, hield het voorbije weekend een grote rit vanuit het noordoosten van Oekraïne door de Russisch sprekende oostelijke regio’s van het land naar de Krim. De leider van de club, Alexander Zaldostanov, heeft opvallende banden met de Russische president Vladimir Putin.

De Nachtwolven zijn erg patriottisch, en geloven dat “alle plaatsen waar de Nachtwolven zijn, moeten beschouwd worden als Rusland”. Hun rit eergisteren had als doel voorraden te brengen naar pro-Russische militante groepen in de Krim, meldt onder meer de Telegraph. “We willen wat gebeurde in Kiev hier niet laten plaatsvinden,” zegt een lid van de lokale chapter. “Nazi’s en bandieten hebben daar de macht gegrepen. En als we moeten vechten, vechten we met alles wat we in onze handen kunnen krijgen.”

De Nachtwolven werden in de jaren 80 tijdens de Perestrojka opgericht als een anti-Sovjetgroepering met een voorliefde voor rockmuziek en moto’s. Tot op de dag van vandaag beweren ze alle geschreven en ongeschreven wetten te verwerpen, net als alle politieke of religieuze bewegingen.

Vriendschap

Het is dus vreemd dat president Putin al een tijd bevriend is met leider Zaldostanov, bijgenaamd De Chirurg. Putins banden met de groepering zijn zo sterk dat de Finse autoriteiten hem per ongeluk op een zwarte lijst zetten, waardoor hij het land niet in mocht. De Finse overheid zei later dat het ging om een grote fout, waarna het verbod werd opgeheven.

Putin ontmoette de club voor het eerst in 2009, een stunt die zijn tegenstanders zagen als de zoveelste actie van Putin om zich voor te doen als macho. Toch lijken de banden van de president met de club oprecht. Zo was hij eens vier uur te laat voor een ontmoeting met de voormalige Oekraïense president Victor Yanukovych omdat hij met Zaldostanov een ritje was gaan maken door de Krim. En vorig jaar kreeg De Chirurg een eretitel voor zijn “actieve werk in de patriottische opvoeding van de jongeren”. Als wederdienst prees Zaldostanov de president voor zijn pogingen om “de grootsheid van Rusland terug te brengen”. In 2011 reed een in het leder geklede Putin zelfs aan kop toen een colonne Nachtwolven de Russische stad Novorossiysk binnenreed voor een motorshow.

Softe macht

De optochten en ritten van de groep zijn steeds meer een uiting geworden van de Russische ‘softe macht’ in Oost-Europa. Na het ‘punkgebed’ van Pussy Riot in een kathedraal in Moskou stelde de motorclub voor om orthodoxe kathedralen te beschermen tegen meer ‘hooliganisme’. 

De politieke banden van de Nachtwolven hebben ook al geleid tot botsingen met andere clubs. In november werd nog een lid gedood tijdens een schietpartij met de Drie Wegen-club. Volgens de leider van die club, Yebgeny Vorobyev, lag aan de basis van het conflict de beslissing van de Drie Wegen om de banden met de Nachtwolven door te knippen en in zee te gaan met de Bandidos, een andere club met als thuisbasis de Verenigde Staten. Hij voegde eraan toe dat de Nachtwolven te veel gepolitiseerd zijn geworden.

epa
Meer
Lees meer...