Het NAVO-budget blijft stijgen, maar België staat voorlaatste in de rangschikking van defensie-uitgaven

De Russische invasie van Oekraïne in 2022 heeft de NAVO weer in het middelpunt van de belangstelling geplaatst. Het oude Atlantische bondgenootschap heeft zijn bestaansrecht herontdekt tegenover een dreigend Rusland. Dit brengt de kwestie van het budget – en de bijdrage – van dit militaire bondgenootschap opnieuw naar voren.

In het nieuws: Een NAVO-budget dat ongeveer 13 procent hoger ligt voor 2024. Deze inflatie volgt op de recordstijging in 2023, toen het Atlantisch Bondgenootschap zijn begroting in één klap met 25 procent zag stijgen tot een totaal van 3,33 miljard euro.

Een groter NAVO-budget

  • Sinds de Top van Madrid in juni 2022 zijn de leden van de Alliantie overeengekomen om tot 2030 het budget met ongeveer 10 procent per jaar te laten groeien. Daarmee zitten we aan de bovenkant van de bandbreedte van toekomstige doelstellingen.
  • Deze enveloppe is onderverdeeld in drie hoofdcategorieën, legt Opex360 uit: een civiele begroting, die de personeelskosten van het NAVO-secretariaat dekt (438,1 miljoen euro, oftewel +18,2% voor 2024); een militaire begroting (2 miljard euro, +12%); en een plafond voor het investeringsprogramma (1,3 miljard euro, +30%).

Door de gezamenlijk gefinancierde budgetten te verhogen en de criteria om een beroep te doen op deze budgetten te verruimen, geven de bondgenoten zichzelf de middelen om doeltreffender te reageren op de veiligheidsuitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd.
Mircea Geoană, adjunct-secretaris-generaal van de NAVO

België en zijn beperkte middelen

De deelname van elke lidstaat verschilt natuurlijk, maar de VS verdedigen een toezegging van 2 procent van het bbp van elk land. In de praktijk is dit echter soms verre van het geval.

  • De Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk vormen de top drie, met Frankrijk op de vierde plaats.
  • In België ziet het er minder rooskleurig uit. Ons land gaf in 2023 6,658 miljard euro uit aan defensie, of 1,13 procent van zijn bbp. Daarmee staan we op de voorlaatste plaats, net voor Denemarken. En procentueel doen we het nauwelijks beter dan Spanje (1,09% van het bbp) en Luxemburg (0,62%).
  • Dit is echter het nationale budget voor de strijdkrachten, dat niet verward mag worden met de contante bijdrage van ons land aan het bondgenootschap. Onze bijdrage aan de NAVO-begroting, die loopt tot december 2024, bedraagt 2,08 procent van het totaal. Dat is 66,6 miljoen euro.
  • We moeten hierbij opmerken dat de verdeling van de lidmaatschappen van het bondgenootschap moest worden gecorrigeerd, aangezien de NAVO nu 31 leden telt met de toetreding van Finland. De toetreding van Zweden moet nog worden geratificeerd, ondanks het einde van het Turkse veto.
Meer
Lees meer...