Einde Finlandisering: NAVO-grens met Rusland verdubbelt dankzij toetreding Finland tot militair bondgenootschap

Finland zal dinsdag officieel toetreden tot het militaire bondgenootschap NAVO. “Morgen verwelkomen we Finland als 31ste lid”, aldus NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg een dag eerder.

Waarom is dit belangrijk?

De Russische invasie van Oekraïne deed heel wat Europese landen hun defensiebeleid onder de loep nemen. De Scandinavische landen Finland en Zweden, in de schaduw van Rusland, dienden in mei 2022 een aanvraag in om onder de militaire paraplu van NAVO te mogen schuilen.

De essentie: Finland wordt het 31ste lid van de NAVO, in een volgens deskundigen historische strategische verschuiving, wat de grens van het militaire bondgenootschap met Rusland verdubbelt. Om 15:30 uur zal de Finse vlag voor het NAVO-hoofdkwartier in Brussel worden gehesen.

  • “Het zal een goede dag zijn voor de veiligheid van Finland, Noord-Europa en van de NAVO als geheel”, zei Stoltenberg maandag op het hoofdkwartier in Brussel. “Ook Zweden wordt er veiliger op”. 
  • Volgens Stoltenberg heeft het Kremlin met de invasie van Oekraïne een grote vergissing gemaakt: “President Poetin voerde oorlog tegen Oekraïne met het duidelijke doel om minder NAVO te krijgen… hij krijgt precies het tegenovergestelde; hij krijgt meer NAVO-aanwezigheid in het oostelijke deel van het bondgenootschap, en hij krijgt er met Finland en Zweden twee nieuwe leden bij”, aldus de Noor.
  • De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Alexander Grushko zei dat Moskou als reactie op de toetreding van Finland zijn militaire capaciteit in zijn westelijke en noordwestelijke regio’s zal versterken, meldde het staatspersbureau RIA.

Decennialange ongebondenheid

  • Vorig jaar zette de invasie van Oekraïne het Europese veiligheidslandschap op zijn kop en bracht het Finland en Zweden ertoe af te zien van hun decennialange ongebondenheid.
  • Turkije en Hongarije hebben een toetreding van de twee Noordse landen lange tijd vertraagd, maar eind maart raakte het toetredingsproces in een versnelling. Vorige week stemde het Turkse parlement unaniem voor de toetreding van Finland.

Zweedse toetreding

Hinder: Zweden wacht nog steeds op een goedkeuring van Turkije en Hongarije.

  • Turkije eist in ruil de uitlevering van een honderdtal Koerdische strijders, die door Ankara als terroristen worden beschouwd. Zweden weigert ze vooralsnog uit te leveren.
  • Ook Hongarije houdt de toelating van Zweden tegen, op grond van grieven over kritiek op de democratische staat van dienst van premier Viktor Orban.
  • Stoltenberg zegt zich echter geen zorgen te maken over de vertraagde toetreding van Zweden. “Het belangrijkste is dat zowel Finland als Zweden snel volwaardig lid worden van de NAVO, niet of ze op precies hetzelfde moment toetreden”.
  • Binnen het militaire bondgenootschap bestaat de hoop dat het Turkse parlement na de Turkse verkiezingen in mei kan instemmen met het Zweedse bod, aldus betrokkenen aan Politico.

(dv)

Meer
Lees meer...