Nederland verbiedt TikTok en andere “spionagegevoelige apps” op werktelefoons ambtenaren

Het Nederlandse kabinet gaat binnenkort ambtenaren verbieden om TikTok op hun werktelefoon te installeren. Dat schrijft staatssecretaris van Digitaliseren Alexandra van Huffelen in een brief aan de Tweede Kamer.

Waarom is dit belangrijk?

TikTok staat de laatste tijd volop in de belangstelling. Afgelopen juni kwam voor het eerst het nieuws naar buiten dat het moederbedrijf van TikTok, het Chinese ByteDance, onbeperkte toegang had tot niet-openbare gebruikersgegevens van Amerikaanse en Europese klanten. Sindsdien wordt er gevreesd voor mogelijke spionage van Beijing, via de populaire app.

De essentie: De telefoons die Nederlandse ambtenaren voor hun werk krijgen van de overheid zullen “op korte termijn” worden ingesteld, zodat voortaan enkel bepaalde toegestane apps geïnstalleerd mogen worden. “Spionagegevoelige apps”, waaronder TikTok, worden niet meer toegestaan.

  • “Recente Kamervragen en internationale ontwikkelingen hebben ons ertoe gebracht een zorgvuldige afweging te maken die verder gaat dan het afraden van één applicatie”, zei Van Huffelen op dinsdag.
    • De staatssecretaris wil dat werktelefoons van ambtenaren voortaan enkel nog vooraf toegestane apps kunnen installeren en uitvoeren. Apps die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid zullen niet worden toegelaten.
  • Het Nederlandse kabinet volgt met het verbod het advies van de inlichtingendienst AIVD. Die adviseerde onlangs dat apps “beheerd door landen met een offensief cyberprogramma gericht op Nederland en Nederlandse belangen” een verhoogd spionagerisico hebben.
    • In het advies worden naast China ook Rusland, Iran en Noord-Korea genoemd. De regel geldt niet voor het Amerikaanse Instagram, Facebook en Twitter.

“Alles wordt gezien in China”

De achtergrond: De Nederlandse politiek maakte zich al langer zorgen over TikTok, dat eigendom is van het Chinese moederbedrijf ByteDance. Er wordt gevreesd dat de gegevens die worden verzameld door de app door de Chinese overheid kunnen worden bekeken.

  • Zo meldde de Amerikaanse nieuwsdienst BuzzFeed in juni vorig jaar dat gevoelige gebruikersgegevens van Amerikanen, zoals verjaardagen, locatiegegevens en telefoonnummers, herhaaldelijk waren ingezien door werknemers in China.
    • “Alles wordt gezien in China”, zei een medewerker van Bytedance in het onderzoek getiteld “The TikTok Tapes”.
    • Men vreest dat de Chinese Communistische Partij (CCP) toegang heeft tot deze privégegevens. Ook is er het vermoeden dat de CCP de inhoud van TikTok in het Westen manipuleert met desinformatie.
  • De laatste maanden hebben steeds meer overheden het sociale medium verboden op de werktelefoons van ambtenaren.
    • Eind maart besloot de Britse regering per direct het sociale medium te verbieden op overheidstelefoons. “De veiligheid van gevoelige overheidsinformatie moet voorop staan, daarom verbieden we deze applicatie nu op alle overheidsapparaten”, aldus de Britse minister van Staat.
    • De Belgische Nationale Veiligheidsraad heeft begin maart het gebruik van TikTok verboden op werktelefoons. 
  • Ook op Europees vlak is er een verbod ingesteld. Eind februari verbood de Europese Commissie haar personeel de app te gebruiken.

(dv)

Meer
Lees meer...