Nederlandse kliniek heeft vacature voor mensen die op bevel kunnen braken

De Nederlandse fobiekliniek Kindt Clinics is op zoek naar iemand die op bevel kan overgeven wanneer hem, haar of hen dat gevraagd wordt. De bedoeling is om zo patiënten die langskomen voor de behandeling van hun braakfobie te kunnen confronteren met hun grootste angst.

Kindt Clinics is een Nederlandse kliniek die gespecialiseerd is in alle soorten fobieën en sommige vormen van paniekaanvallen en posttraumatische stressstoornis (PTSS). De in Amsterdam gevestigde instelling doet dat met de “snelle en effectieve Memrec-methode”. Oprichtster Dr. Merel Kindt, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, ontwikkelde die behandelingsmethode zelf na meer dan 20 jaar onderzoek.

Memrec, dat staat voor memory reconsolidation, is een vorm van cognitieve gedragstherapie. Het principe bestaat erin om de patiënt zeer kort bloot te stellen aan zijn, haar of hun angst. Dat in combinatie met het eenmalige gebruik van een pil moet ervoor zorgen dat de angstreactie verdwijnt. Naar eigen zeggen zijn 83 procent van de klanten van Kindt Clinics al na één behandelingssessie verlost van hun angst en komt die daarna ook niet meer terug.

Angsten en fobieën

Omdat de kliniek heel veel soorten specifieke angsten en fobieën behandelt, moet het zijn klanten ook met heel veel verschillende zaken kunnen confronteren. Voor vaak voorkomende fobieën zoals voor spinnen, honden, hoogtes, bijen en wespen, naalden, vogels en dergelijke meer is dat niet zo moeilijk. Voor andere angsten is het echter heel wat minder eenvoudig om die confrontatie direct mogelijk te maken.

Onder die laatste categorie valt dus ook een fobie voor braken. De kliniek had tot voor kort een student in dienst die als bijverdienste af en toe bij Kindt Clinics op bevel ging overgeven. Hij kreeg daar 50 euro per keer voor. Nu hun vaste ‘overgever’ afgestudeerd is en ergens voltijds aan de slag gaat, moet de kliniek dus op zoek naar iemand nieuws.

Honderd kandidaten

Wie zich kandidaat wil stellen, moet minstens twee keer maand langskomen om over te geven. Soms kan dat zelfs vaker zijn, afhankelijk van het aantal patiënten. De professionele braker mag overigens hulpmiddelen gebruiken om over te geven zoals bepaald voedsel. Ook mag hij, zij of die de vingers in de keel steken om het braken te vergemakkelijken. Kindt Clinics is overigens bereid om hun tarief van 50 euro per keer te verhogen voor een goede kandidaat. Dat vertelde psycholoog Maartje Kroese aan AT5.

Kandidaten die nog kans willen maken, zullen zich wel moeten haasten. Kindts Clinics kreeg enkele dagen na zijn oproep namelijk al zo’n honderdtal aanmeldingen. “Het zijn er veel meer dan verwacht. Onze nieuwe overgever zit er vast en zeker tussen”, klinkt Kroese overtuigd.

Meer
Lees meer...