Nederlandse rapper Ali B krijgt gevangenisstraf van twee jaar voor verkrachting en poging tot verkrachting

De Nederlandse rapper Ali B kreeg vandaag zijn straf in de zaak tegen drie vrouwen. De vrouwen klaagden hem aan voor in totaal vier gevallen van verkrachting en aanranding. Het Openbaar Ministerie eiste een straf van drie jaar, maar omdat er in enkele van de aanklachten te weinig bewijsmateriaal is, ging de rechter voor een celstraf van twee jaar.

Vandaag viel het vonnis in de rechtszaak tegen de Nederlandse rapper Ali B. Hij wordt verdacht van twee gevallen van verkrachting en twee gevallen van aanranding, bij in totaal drie slachtoffers. De rapper bleef zijn schuld ontkennen.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Op 15 januari 2022 werd er aangifte gedaan tegen de rapper Ali B, die voluit Ali Bouali heet. Het ging om verschillende feiten van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de set van The Voice of Holland. Als gevolg hiervan werd de rapper op 18 januari 2022 ontslagen bij RTL.

Nadat dit nieuws bekend raakte, deed op 19 januari een tweede slachtoffer aangifte. Op 20 januari 2022 verscheen de onthullende speciale aflevering van BOOS over The Voice of Holland, waarin dieper werd ingegaan op de beschuldigingen tegen Ali B, maar ook Marco Borsato en andere mensen die betrokken zijn bij het programma.

Bouali heeft zijn onschuld altijd volgehouden, maar moest zich in de rechtbank verantwoorden voor twee verkrachtingen en twee aanrandingen.

Drie jaar cel geëist

Enkele weken geleden startte het proces tegen de rapper. Daarbij maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het een straf eiste van drie jaar cel voor de twee verkrachtingen en twee aanrandingen. De slachtoffers die zich meldden waren Naomi, voormalig The Voice-deelneemster Jill Helena en zangeres Ellen ten Damme. Naomi vertelde dat ze verkracht werd door Ali B en rapper Ronnie Flex op een schrijverskamp in 2018. Jill Helena verklaarde dat ze werd aangerand door Ali B na een optreden in 2018. Ze had enkele jaren eerder een affaire met de rapper, maar werd op de dag van de feiten tegen haar zin aangerand. Ellen ten Damme tot slot klaagt Ali B aan voor verkrachting in haar hotelkamer in Marokko. Ze verbleef daar toen voor de opnames van het programma Ali B en de Muziekkaravaan.

De officier van justitie vertelde in de rechtbank dat de rapper steeds op dezelfde manier handelde. Hij benaderde de vrouwen plotseling en zette ze klem “tegen een muur, een bed, of een autodeur” zodat ze niet weg konden. De incidenten vonden allemaal ’s avonds of ’s nachts plaats op een plek waar de vrouwen afhankelijk van hem waren, “een plek waar ze zich niet thuis voelden”.

Omdat het gaat om een publiek figuur hoopt het Openbaar Ministerie met de zaak een precedent te stellen voor de toekomst. “Deze zaak laat zien dat grensoverschrijdend gedrag, ondanks de bekendheid van de verdachte, niet wordt getolereerd”, klonk het bij de officier van justitie. Ali B en zijn advocaten bleven alles ontkennen.

Twee jaar cel

De rechter heeft nu geoordeeld dat Ali B schuldig is aan twee van de vier aanklachten. Het gaat hierbij om de verkrachting van Naomi en de poging tot verkrachting van Ellen. Voor de andere twee aanklachten, de aanranding van Naomi en de aanranding van Jill Helena, gaat de rapper vrijuit. Volgens de rechter was er voor deze aanklachten onvoldoende bewijs. De rechtbank benadrukt wel dat de getuigenissen geloofwaardig zijn.

Voor de verkrachting van Naomi en de poging tot verkrachting van Ellen krijgt Ali B een onvoorwaardelijke celstraf krijgt van twee jaar. De partijen krijgen nu twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen. Ali B was niet aanwezig in de rechtbank voor de uitspraak, maar zijn advocaat liet eerder al weten dat hij in beroep zou gaan als Ali B schuldig zou worden bevonden.

Meer
Lees meer...