Bekijk hier de onthullende aflevering van ‘BOOS’ over ‘The Voice of Holland’

Vorige week viel er een bom in de Nederlandse televisiewereld. Na beschuldigingen van seksueel wangedrag achter de schermen werd The Voice Holland meteen van de buis gehaald. Dit nieuws kwam aan het licht na maandenlang onderzoek door het online programma BOOS. De volledige aflevering over The Voice of Holland is zojuist verschenen.

Zo’n half jaar geleden deed Tim Hofman voor BOOS, een online programma van BNNVARA, een oproep naar mogelijke slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij de opnames van The Voice of Holland. Voor de aflevering verscheen, bracht Hofman RTL, de zender waarop The Voice of Holland uitgezonden werd, op de hoogte. De zender besloot vervolgens om het programma meteen van de buis te halen, waarna verschillende andere onthullingen volgden.

Jeroen Rietbergen

Al snel nadat het nieuws verscheen, deelde Jeroen Rietbergen (50) een statement. Hij is al jarenlang bandleider bij The Voice of Holland en bekende in het statement dat hij “contact van seksuele aard” had gehad met vrouwen die bij het programma betrokken zijn en ook “seksueel getinte WhatsAppberichten” had gestuurd.

In het statement benadrukte Rietbergen dat hij “geen misbruik maakte van zijn machtspositie. “Ik ben in mijn positie ook niet in staat iemand te bevoorrechten in het programma, ik ga uitsluitend over de muziek. De contacten heb ik toen als wederkerig en gelijkwaardig gezien.” Rietbergen stapte wel meteen op uit het programma. Nadien getuigden twee oud-deelneemsters over het seksueel wangedrag van Rietbergen in de Nederlandse talkshow BEAU.

Ali B

Al snel raakte ook bekend dat één slachtoffer officieel klacht indiende. Het ging daarbij om een klacht aan het adres van Ali B (40), een van de coaches in The Voice of Holland. Hij ontkende meteen via zijn management. “Er is nog veel onduidelijk, maar een ding is wel duidelijk: Ali heeft nooit misbruik gemaakt van zijn positie en heeft zich nooit seksueel grensoverschrijdend gedragen. We wachten het onderzoek met vertrouwen af.”

Later volgde er een tweede officiële klacht tegen Ali B. Daarmee was de maat voor de makers van The Voice Holland vol en werd Ali B meteen ontslagen als coach van het programma. Zangeres Anouk besliste eerder al zelf om op te stappen als coach in het programma. Ze omschreef het nieuws als “onwijs verdrietig en teleurstellend” en liet weten dat ze geen deel wilde uitmaken van een “corrupte bende”, waar “jarenlang een aantal mannen gewoon misbruik hebben gemaakt van hun positie en waar er bewust voor is gekozen het stil te houden en de andere kant op te kijken.”

BOOS

Er is de afgelopen dagen dus al heel wat gebeurd, maar de echte bom komt er nu pas. De aflevering van BOOS over de zaak is nu namelijk verschenen op YouTube. Het was een bewuste keuze om de aflevering niet te vervroegen. “We kunnen de uitzending niet halsoverkop uitzenden”, schreef presentator Tim Hofman op Twitter. “Dat RTL/ITV ervoor koos om nu al te acteren, is aan hen en hun goed recht. Wij maken onze uitzending inclusief wederhoor en verwerking van nieuwe verhalen die binnenkomen zorgvuldig af. Belangrijk, gezien de gevoeligheid van de zaken.”

Maar nu is de aflevering verschenen en krijgen we dus eindelijk alle informatie die BOOS de afgelopen maanden verzamelde. Het programma deed zo’n half jaar geleden een oproep aan oud-kandidaten van de talentenjacht en kreeg meer dan 40 reacties.

Bekijk hier de volledige aflevering van BOOS (1 uur en 21 minuten lang) over The Voice of Holland:

Meer
Lees meer...