‘The Voice of Holland’: Eerste slachtoffers getuigen over seksueel wangedrag

Afgelopen weekend kwam het nieuws naar buiten dat er achter de schermen bij The Voice of Holland sprake is van seksueel wangedrag. Het zou daarbij gaan om verschillende medewerkers die in totaal meer dan 40 deelnemers misbruikten. Twee van die slachtoffers waren gisteravond te gast in het praatprogramma BEAU waar ze voor de eerste keer praatten over het misbruik.

De uitzending van het online programma BOOS van Tim Hofman zal deze week in het teken staan van The Voice of Holland. Daar was de afgelopen jaren namelijk sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen. Hofman kon meer dan 40 getuigenissen verzamelen die aan bod zullen komen in de aflevering. Omdat de uitzending dichtbij kwam, werd de productie van The Voice of Holland ingelicht. En zij handelden meteen.

The Voice of Holland

Zodra RTL, de zender waarop The Voice of Holland uitgezonden werd, het nieuws te weten kwam, werd het programma met directe ingang van de buis gehaald. Op dat moment was het nieuwe seizoen amper twee weken bezig. Daarnaast kwam er ook een verklaring van de zender, waarin ze laten weten dat “de aantijgingen zeer ernstig en schokkend zijn” en dat ze “niet bekend waren bij RTL”.

Vervolgens deelde bandleider Jeroen Rietbergen (50) zijn eigen statement. Daarin bevestigde hij dat hij zich schuldig maakte aan seksueel wangedrag en liet hij weten op te stappen uit het programma. In het statement ontkende hij wel dat er sprake was van machtsmisbruik. Naast Rietbergen wordt ook coach Ali B (40) beschuldigd. Hij ontkent echter alles. Anouk, die ook coach is in The Voice Holland, liet al weten dat ze nooit meer aan het programma zal meewerken.

Slachtoffers aan het woord

Twee slachtoffers waren te gast in het praatprogramma BEAU met presentator Beau van Erven Dorens op RTL 4. Het ging om Nienke Wijnhoven die te zien was in het achtste seizoen van The Voice of Holland, dat uitgezonden werd in 2018. De tweede gaste was Kirsten Berkx. Zij was een seizoen eerder te zien.

Nienke was op het moment van haar deelname 19 jaar oud en schopte het tot in de finale. Maar ze kijkt niet volledig positief terug op haar deelname. Ze had namelijk een onaangename ervaring met Jeroen Rietbergen. Ook Kirsten getuigt over Rietbergen.

“Even voelen”

https://youtu.be/Oh8YNPFGirY

Nienke deelt als eerste haar verhaal. Aanvankelijk had ze een positieve indruk van Rietbergen. “Het is ook gewoon een heel charmante man, hij is zo lief.” In het begin ging het bijvoorbeeld over berichtjes waarin hij vroeg of ze veilig thuis was geraakt na de opnames, waardoor Nienke zich veilig voelde bij Rietbergen. “Je lijkt zo een band op te bouwen, waardoor je het op het moment dat het grensoverschrijdend wordt niet meer ziet. Dat punt is zoek.”

De eerste keer dat Nienke die band in vraag stelde, was toen ze van de zangcoach op de grond moest gaan liggen om haar ademhaling onder controle te krijgen. “Hij zei toen: ‘Ik zou er wel op willen liggen.'” Vervolgens vertelt ze over een incident waarbij Rietbergen over de schreef ging. “Ik twijfelde of ik dit moest zeggen, maar ik heb toch niks meer te verliezen. Er was een situatie waarin hij zei dat er allemaal studio’s boven waren en dat ik die mocht zien.” Toen ze boven waren, ging hij “even voelen”. Het verhaal ligt duidelijk moeilijk bij Nienke, want ze wordt zichtbaar emotioneel. En ook Kirsten is duidelijk geraakt door het verhaal van Nienke. De aanwezige studiogasten proberen de twee gerust te stellen. “Jij kan daar niks aan doen hé”, klinkt het bij Marc-Marie Huijbregts. Terwijl Kees van der Spek aanhaalt dat de feiten gewoon strafbaar zijn.

“Geil broekje”

https://youtu.be/sF6cujTp-tU

Kirsten Berkx deelt vervolgens haar verhaal. “Als muzikant was Rietbergen prettig om mee te werken. En tot het moment dat hij een keer een nare opmerking naar mij maakte, heb ik nooit een rare vibe van hem gehad.” Toen ze na een repetitie door de gang liep in een pyjamabroek (omdat ze zich snel moest kunnen omkleden) kreeg ze de opmerking: “Wat heb jij een geil broekje aan”. Toen durfde ze er niets van te zeggen: “Ik heb het waarschijnlijk stom weggelachen”. Maar nu beseft ze hoe fout het was. “Jij hebt als man niet het recht om zoiets te zeggen tegen een meisje. Er is maar één persoon die zoiets mag zeggen en dat is mijn lief.”

Ook Nienke geeft aan dat ze het moeilijk vond om er iets op te zeggen. “Op dat moment ga je eerst de schuld bij jezelf leggen. Ik vroeg me af of ik foute signalen had gegeven.” Daarnaast vertelt ze ook dat ze bang was van het contract van The Voice of Holland. “Je hebt een contract getekend waarvan je bij God niet meer weet wat er in staat.” Daardoor vreesde ze dat spreken over de feiten contractbreuk zou zijn. En daar stonden geldprijzen van enkele tientallen duizenden euro op.

Je kan de volledige uitzending van BEAU hier herbekijken.

Meer dan 40 slachtoffers

Nienke en Kirsten kwamen pas met hun verhaal naar buiten nadat het nieuws vorige week bekendgemaakt werd. Zij maken dus geen deel uit van de meer dan 40 getuigenissen die de redactie van BOOS in handen kreeg. De inhoud van die getuigenissen komen we waarschijnlijk te weten in de komende aflevering van het online programma. Die verschijnt op donderdag 20 januari om 16 uur op YouTube.

Meer
Lees meer...