Anouk stapt op als coach ‘The Voice of Holland’: “Het is gewoon een corrupte bende”

De Nederlandse zangeres Anouk (46) heeft besloten om nooit meer als coach deel te nemen aan The Voice of Holland. Ze maakt die beslissing nadat meer dan 40 mensen hun verhaal deelden over seksueel grensoverschrijdend gedrag door medewerkers van het programma. De zangeres maakte haar beslissing bekend in een video die ze deelde op Instagram.

Afgelopen weekend viel er een bom onder de Nederlandse versie van The Voice, The Voice of Holland. Het nieuwe seizoen was amper twee weken bezig toen het plots geschrapt was. Dit gebeurde nadat meer dan 40 mensen hun verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag door medewerkers van het programma deelden.

BOOS

Hoewel het nieuws dit weekend bekendgemaakt werd, is het onderzoek naar de zaak al veel langer aan de gang. Zo’n half jaar geleden deed Tim Hofman voor BOOS, een online programma van BNNVARA, een oproep naar mogelijke slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij de opnames van The Voice of Holland. Al die getuigenissen werden nagetrokken en verwerkt, en zouden in de aflevering van komende donderdag zitten.

Omdat de aflevering dus binnenkort uitgezonden wordt, bracht Hofman RTL, de zender waarop The Voice of Holland uitgezonden werd, wel al op de hoogte. De zender besloot vervolgens om het programma meteen van de buis te halen. “Op 12 januari heeft de reactie van BOOS een mail naar ons gestuurd met aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik rond The Voice of Holland. De aantijgingen zijn zeer ernstig en schokkend en waren niet bekend bij RTL”, liet de zender weten in een verklaring.

Anouk stapt op

Zangeres Anouk, die al enkele jaren coach is bij The Voice of Holland, laat in een video op Instagram weten dat ze per direct opstapt bij het programma. “Ik wilde eigenlijk de aflevering van BOOS van komende donderdag afwachten, maar na een aantal statements te hebben gezien, onder andere van Jeroen Rietbergen, en na een aantal telefoontjes, weet ik wel genoeg. Ik heb besloten dat ik niet meer terug wil komen bij The Voice“, klinkt het. Anouk omschrijft het nieuws als “onwijs verdrietig en teleurstellend”.

Ze legt haar beslissing verder uit. “Het is gewoon een corrupte bende. Ik wil niet werken op een plek waar jarenlang een aantal mannen gewoon misbruik hebben gemaakt van hun positie en waar er bewust voor is gekozen het stil te houden en de andere kant op te kijken. Dat kan echt niet. Dan heb je echt een structureel probleem. Daar wil ik geen onderdeel van zijn.”

Bekijk hier het statement van Anouk: (Het artikel gaat verder onder de video)

Jeroen Rietbergen

Het statement waar Anouk naar verwijst, is dat van Jeroen Rietbergen (50). Hij is bandleider bij The Voice of Holland en bekende in een statement. “Tijdens mijn jarenlange betrokkenheid bij The Voice of Holland heb ik contact van seksuele aard gehad met enige bij het programma betrokken vrouwen seksueel getinte WhatsAppberichten uitgewisseld. De dingen die ik heb gedaan, had ik nooit moeten doen”, klinkt het in een verklaring.

Rietbergen bekent dus “contact van seksuele aard”, maar ontkent dat hij misbruik maakte van zijn machtspositie. “Ik ben in mijn positie ook niet in staat iemand te bevoorrechten in het programma, ik ga uitsluitend over de muziek. De contacten heb ik toen als wederkerig en gelijkwaardig gezien.” Toch laat hij weten op te stappen uit het programma.

Ali B.

Voorlopig is er één officiële klacht ingediend over de zaak. Het gaat daarbij niet om een klacht tegen Rietbergen, maar wel tegen rapper en The Voice of Holland-coach Ali B. (40). Die ontkent echter enige betrokkenheid. In een statement schrijft zijn management: “Er is nog veel onduidelijk, maar een ding is wel duidelijk: Ali heeft nooit misbruik gemaakt van zijn positie en heeft zich nooit seksueel grensoverschrijdend gedragen. We wachten het onderzoek met vertrouwen af”.

Verder is het niet duidelijk of er nog meer betrokkenen zijn. Tim Hofman van BOOS sprak al van “meerdere personen binnen het programma”, maar het is nog niet duidelijk of hij het daarbij enkel over Rietbergen en Ali B. had. Donderdag, wanneer BOOS op YouTube verschijnt, zal wellicht heel wat duidelijk worden. Hofman liet al weten dat de aflevering niet vervroegd zal worden. “We kunnen de uitzending niet halsoverkop uitzenden”, schreef hij op Twitter. “Dat RTL/ITV ervoor koos om nu al te acteren, is aan hen en hun goedrecht. Wij maken onze uitzending inclusief wederhoor en verwerking van nieuwe verhalen die binnenkomen zorgvuldig af. Belangrijk, gezien de gevoeligheid van de zaken.”

Meer
Lees meer...