‘The Voice of Holland’ van tv gehaald na beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag; wat is er aan de hand?

Het nieuwe seizoen van het populaire televisieprogramma The Voice of Holland is door RTL per direct geschrapt. Na amper twee afleveringen besloot de zender het programma stop te zetten nadat meer dan 40 mensen naar buiten zijn gekomen met beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag tegenover verschillende medewerkers van The Voice of Holland.

De bal rond de mistoestanden achter de schermen bij The Voice of Holland ging een half jaar geleden aan het rollen. Toen deed Tim Hofman van BOOS, een BNNVARA-programma op YouTube, een oproep naar mogelijke slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij de opnames van The Voice of Holland. Op die oproep kwamen heel wat reacties en die worden op dit moment door BOOS nagetrokken en verwerkt. Komende donderdag komt het programma met zijn afleveringen rond de hele zaak naar buiten.

Tim Hofman besloot ondertussen wel al RTL op de hoogte te stellen van hun bevindingen. Zij besloten het twaalfde seizoen van het programma, dat amper twee afleveringen ver was, meteen stop te zetten. “Op 12 januari heeft de reactie van BOOS een mail naar ons gestuurd met aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik rond The Voice of Holland. De aantijgingen zijn zeer ernstig en schokkend en waren niet bekend bij RTL”, laat de zender weten in een verklaring.

Bandleider Jeroen Rietbergen bekent en stapt op

De verhalen over ontoelaatbaar gedrag achter de schermen bij The Voice of Holland hebben betrekking op meerdere personen die bij de productie ervan betrokken zijn. Een van hen heeft die beschuldigingen ondertussen al erkend. Het gaat om Jeroen Rietbergen (50), de partner van Nederlands televisiecoryfee Linda de Mol (57), en bandleider bij het programma. “Tijdens mijn jarenlange betrokkenheid bij The Voice of Holland heb ik contact van seksuele aard gehad met enige bij het programma betrokken vrouwen seksueel getinte WhatsAppberichten uitgewisseld. De dingen die ik heb gedaan, had ik nooit moeten doen”, klinkt het in een verklaring.

Rietberger stapt meteen ook op, maar ontkent wel dat er sprake is van misbruik van zijn machtspositie. “Ik ben in mijn positie ook niet in staat iemand te bevoorrechten in het programma, ik ga uitsluitend over de muziek. De contacten heb ik toen als wederkerig en gelijkwaardig gezien”, besluit hij.

Aangifte tegen jurylid Ali B., die ontkent

Volgens boos zouden zo’n 40 slachtoffers samen een WhatsAppgroep hebben opgericht om te verenigen tegen de productie van The Voice of Holland. Voorlopig is er nog maar één officiële klacht ingediend. Een vrouw deed bij het openbare ministerie aangifte van grensoverschrijdend gedrag door jurylid Ali B..

De 40-jarige rapper en muziekproducer ontkent alvast alle beschuldigingen. Dat laten zijn managementbureau SPEC en hijzelf weten via sociale media. “Er is nog veel onduidelijk, maar een ding is wel duidelijk: Ali heeft nooit misbruik gemaakt van zijn positie en heeft zich nooit seksueel grensoverschrijdend gedragen. We wachten het onderzoek met vertrouwen af”, schrijft SPEC.

“Ik ben 100 procent overtuigd van mijn onschuld. Het gaat om een beschuldiging van iets dat lang geleden gebeurd zou zijn, maar daar is niets van waar. Ik word hierdoor overvallen. Er is geen naam gegeven, niets concreets. Daar kan ik mij niet tegen verdedigen, laat staan in de media, maar de schade is wel aangebracht. Ik heb nog geen oproep van de politie gehad, maar zal overal aan meewerken. Nogmaals, het is niet waar en ik heb er vertrouwen in dat het onderzoek dat zal uitwijzen. Ik vind deze gang van zaken erg onrechtvaardig”, schrijft Ali B..

Andere betrokkenen?

Aangezien Tim Hofman en BOOS al lieten weten beschuldigingen te hebben ontvangen “tegen meerdere personen binnen het programma”, kunnen we ervan uitgaan dat Rietberger en Ali B. niet de enige betrokkenen zijn. Wie verder nog genoemd wordt, zal duidelijk worden de komende dagen, of aanstaande donderdag in de uitzending van BOOS.

Belangrijk daarbij wordt ook de rol van producent ITV en zender RTL in heel de zaak. Volgens Rietberger was ITV (dat toen nog Talpa heette) alvast op de hoogte. Zij zouden hem in het verleden namelijk al op de vingers hebben getikt, waarna hij in therapie ging. RTL ontkent voorlopig ergens van op de hoogte te zijn geweest.

Meer
Lees meer...