Rechtszaak tegen Ali B begonnen: Openbaar Ministerie eist 3 jaar cel

In Nederland zijn alle ogen momenteel gericht op de rechtbank van Haarlem. Daar staat namelijk rapper Ali B terecht voor de vier gevallen van verkrachting en aanranding bij in totaal drie vrouwen. Normaal ging de eis van het Openbaar Ministerie gisteren al bekend zijn, maar door een nieuwe getuige in de zaak werd de strafeis uitgesteld naar vandaag. Het Openbaar Ministerie eist daarbij een celstraf van drie jaar.

Op dit moment vindt in het Nederlandse Haarlem de rechtszaak tegen rapper Ali B plaats. Hij wordt verdacht van twee gevallen van verkrachting en twee gevallen van aanranding, bij in totaal drie slachtoffers. De rapper blijft zijn schuld ontkennen.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Op 15 januari 2022 werd er aangifte gedaan tegen de rapper Ali B, die voluit Ali Bouali heet. Het ging om verschillende feiten van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de set van The Voice of Holland. Als gevolg hiervan werd Ali B op 18 januari 2022 ontslagen bij RTL. Nadat dit nieuws bekend raakte, deed op 19 januari een tweede slachtoffer aangifte. Op 20 januari 2022 verscheen de onthullende speciale aflevering van BOOS over The Voice of Holland, waarin dieper werd ingegaan op de beschuldigingen tegen Ali B, maar ook Marco Borsato en andere mensen die betrokken zijn bij het programma.

Bouali heeft zijn onschuld altijd volgehouden, maar deze week komt de zaak eindelijk voor. Aanvankelijk stond de eerste zitting gepland voor donderdag, maar woensdagavond meldde een nieuwe getuige zich in de zaak. Het ging om een vrouw die in de zomer van 2018 een jonge vrouw aantrof in een bushokje. De vrouw was aan het huilen en vertelde dat ze aangerand en verkracht werd in een huis waar ook Ali B aanwezig was. De getuige bracht het slachtoffer naar het station zodat ze kon terugkeren naar huis.

Deze getuigenis sluit aan bij het verhaal van Naomi, een van de slachtoffers van Ali B. Zij verklaarde eerder al dat ze na haar aanranding en verkrachting door een onbekende vrouw naar het station werd gebracht.

3 jaar cel

Met een dag vertraging heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekendgemaakt welke straf het eist voor Ali B. Voor de twee verkrachtingen en twee aanrandingen, van in totaal drie slachtoffers eist het OM een gevangenisstraf van drie jaar. De slachtoffers die zich meldden zijn Naomi, voormalig The Voice-deelneemster Jill Helena en zangeres Ellen ten Damme. Naomi vertelde dat ze verkracht werd door Ali B en rapper Ronnie Flex op een schrijverskamp in 2018. Jill Helena werd aangerand door Ali B na een optreden in 2018. Ze had enkele jaren eerder een affaire met de rapper, maar werd op de dag van de feiten tegen haar zin aangerand. Ellen ten Damme tot slot werd verkracht door de rapper in haar hotelkamer in Marokko. Ze verbleef daar toen voor de opnames van het programma Ali B en de Muziekkaravaan.

De officier van justitie vertelde in de rechtbank dat de rapper steeds op dezelfde manier handelde. Hij benaderde de vrouwen plotseling en zette ze klem “tegen een muur, een bed, of een autodeur” zodat ze niet weg konden. De incidenten vonden allemaal ’s avonds of ’s nachts plaats op een plek waar de vrouwen afhankelijk van hem waren, “een plek waar ze zich niet thuis voelden”.

Omdat het gaat om een publiek figuur hoopt het Openbaar Ministerie met de zaak een precedent te stellen voor de toekomst. “Deze zaak laat zien dat grensoverschrijdend gedrag, ondanks de bekendheid van de verdachte, niet wordt getolereerd”, klinkt het bij de officier van justitie. Ali B en zijn advocaten blijven alles ontkennen.

Meer
Lees meer...