Neem jij de pil? Volgens een studie zou je tot 30 jaar beschermd worden tegen deze kankers

Neem jij de pil? Volgens een studie zou je tot 30 jaar beschermd worden tegen deze kankers

Vrouwen die de pil nemen zouden tot 30 jaar beschermd zijn tegen bepaalde kankers volgens een studie van de universiteit van Aberdeen. De pil zou de kans op het krijgen van darm-, eierstok- en baarmoederslijmvlieskanker verminderen.

De University of Aberdeen heeft een onderzoek gedaan naar de risico’s op kanker voor vrouwen die de pil nemen. Uit het onderzoek blijkt dat er geen enkel verband is tussen de pil en een verhoogd risico op kanker. Integendeel: voor een aantal kanker verkleint de kans net, aldus Dr Lisa Iversen, onderzoeker bij het Instituut voor Toegepaste Wetenschap in de Gezondheidszorg aan de Universiteit van Aberdeen.

Beschermd tot 30 jaar

De pil zou vrouwen tot maar liefst 30 jaar kunnen beschermen bij bepaalde kanker. We spreken dan over darmkanker, eierstokkanker en baarmoederslijmvlieskanker. Zelfs tot 30 jaar na het stoppen met de pil zouden vrouwen beschermd zijn tegen deze drie vormen van kanker.

Voor The Oral Anticonception Study werden 44 jaar lang 46.000 vrouwen opgevolgd en dat zorgt ervoor dat de studie meteen de langste ooit is over de pil. De onderzoekers wilden met hun studie de lange-termijneffecten van anticonceptie nagaan.

Voor Dr Iversen heeft de langdurigheid van de studie zeker voor vooruitgang gezorgd: “Omdat de studie over een lange periode werd uitgevoerd, kunnen we nu naar de lange-termijneffecten kijken die gelinkt zijn aan de pil en die tonen geen bewijs voor een verhoogde kans op kanker bij of na het nemen van de pil.”

Gesponsorde artikelen