Negatief advies voor reizen naar buitenland wegens coronacrisis: verschillende maatschappijen houden vliegtuigen aan grond

FOD Buitenlandse Zaken vaardigt negatief reisadvies uit
epa

Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar het buitenland af naar aanleiding van de verspreiding van het nieuwe coronavirus Covid-19. Het risico wordt namelijk té groot dat Belgen in het buitenland vast zouden komen te zitten, doordat de kans bestaat dat andere landen Belgen in quarantaine zullen plaatsen. Ook lanceert Buitenlandse Zaken een noodnummer voor wie problemen ondervindt. Ondertussen houden verschillende reisorganisaties, waaronder Tui, alle vliegtuigen aan de grond.

“Wereldwijd treffen landen maatregelen om het coronavirus in te dammen en de pandemie een halt toe te roepen. Zoveel landen nemen quarantainemaatregelen of sluiten hun grenzen dat geen normale doorgang gegarandeerd kan worden. Het risico voor Belgische burgers om geblokkeerd te raken is zo hoog dat alle reizen naar het buitenland worden afgeraden”, is er te lezen op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Onder meer Marokko, Tunesië en Turkije kondigden aan geen vliegtuigen meer van en naar België te laten vertrekken. Ook enkele Europese landen sloten hun grenzen al.

Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen kan je naar aanleiding van zo’n negatief reisadvies gratis je geboekte reis annuleren. Je kijkt dan best je reisannulatieverzekering na of neemt contact op met je verzekeraar.

Noodnummer voor Belgen in buitenland

Belgen die zich nog in het buitenland bevinden, moeten zich in de eerste plaats richten tot de lokale autoriteiten en hun touroperator of luchtvaartmaatschappij voor assistentie en begeleiding.

Als dat niet baat, kunnen ze de Belgische ambassade van het land, waarin ze zich bevinden, contacteren. Ze kunnen ook van 9 tot 20 uur in een callcenter van Buitenlandse Zaken terecht op het nummer 02/5014000.

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) beklemtoont dat het nummer bedoeld is voor noodsituaties in het buitenland. Voor niet-dringende vragen kan je terecht op 0800/14689.

Tui, Corendon en Sunweb schrappen alle vluchten

epa

De reisorganisaties Tui, Corendon en Sunweb houden hun vliegtuigen aan de grond na het advies van de FOD Buitenlandse Zaken. Tui blijft wel de terugvlucht voorzien voor Belgen die momenteel in het buitenland zitten. “Op de vluchten naar de bestemmingen, waarop geen vertrekkende pakketreizigers zullen worden meegenomen, kunnen wel ticket-only-klanten meevliegen”, klinkt in een mededeling van Tui. “Tui kan echter geen garantie bieden dat de door hen geboekte terugvlucht naar ons land zal kunnen worden uitgevoerd.”

Belgen die vanuit het buitenland vroeger dan gepland het vliegtuig naar huis willen nemen, mogen dat zolang er nog plaatsen beschikbaar zijn op eerdere terugvluchten. Reizigers die nog niet zijn vertrokken vanuit België, zullen een tegoedbon ontvangen waarmee zij een TUI-reis met een latere vertrekdatum kunnen betalen.

Gesponsorde artikelen