Het verplichte ingangsexamen voor toekomstige studenten geneeskunde en tandarts is wel zéér effectief in Wallonië. Gemiddeld slaagt slechts 18% van de deelnemende studenten, over de twee proeven. Bedroevend laag, zou je denken, maar minister Maggie De Block verwacht blijkbaar nog een uitval tijdens de studieperiode: er zijn te weinig RIZIV-nummers voorzien.
Achttien procent, niet bepaald een cijfer waar de meeste mensen blij mee naar huis zouden keren, maar dat is het magere aantal Walen dat slaagt voor het toelatingsexamen (tand)arts dit jaar. Een beetje een bloedbad dus, en ééntje dat voorzien was. Met een toelatingsexamen wilde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Kleinere klassen is een eerste stap.
Met een terugval van het aantal studenten van zo’n tachtig procent, zou dat moeten lukken. Aan de universiteit van Bergen is het drama het grootst: daar hadden 300 hoopvolle studenten zich al provisoir ingeschreven, maar slechts 63 van hen zijn geslaagd. Dat worden dus opvallend lege auditoria.
Achterstand
Maar het probleem in Wallonië is niet noodzakelijk de lege auditoria. Opvallend is dat het net op de as Borinage-Charleroi is dat de slaagcijfers laag liggen. Tegelijk is daar al een vrij lage hoeveelheid artsen per inwoner, een probleem dat zal versterken. Maar het aantal RIZIV-nummers dat beschikbaar zal zijn voor de (tand)artsen die zich nu inschrijven aan Waalse universiteiten, ligt nog lager dan het aantal ingeschrevenen. De Block rekent er duidelijk op dat niet iedereen zijn einddiploma haalt.
Met een slaagpercentage van net geen negentien procent is het artsenexamen veel moeilijker dan bijvoorbeeld dat van de Waalse TEW, dat om en bij de zestig procent ligt. Volgens de rector van de Unviversiteit van Mons, Calogero Conti, antwoordt het ingangsexamen niet op de vraag of een “goede middelbare student het examen kan afleggen zonder een specifieke voorbereiding en privéles te volgen.” Zo wordt een beroep als arts steeds elitairder, wat opnieuw ten nadele is van de studenten in Henegouwen.
In Vlaanderen lag het slaagcijfer in eerste zit dit jaar ook opvallend laag: 15%. Dat is een verbetering tegenover vorig jaar, toen slechts 12% slaagde over twee zittijden.