Netflix cancelt ‘Designated Survivor’ en ‘Tuca & Bertie’

Er zijn weer twee series gesneuveld op het slagveld: Netflix heeft Designated Survivor én het nieuwe Tuca & Bertie van de makers van BoJack Horseman gecanceld. En dat is helemaal te wijten aan de nieuwe strategie van Netflix.

Het gebeurt niet vaak, maar sommige reeksen worden twee keer gecanceld. Nadat Designated Survivor vorig seizoen stopgezet werd door het netwerk ABC pikte Netflix Designated Survivor op voor een derde seizoen. Nu zet Netflix na dat ene extra seizoen de reeks toch nog stop.

https://www.youtube.com/watch?v=N_f1v0Nx5Sw

Toen Keifer Sutherland in een interview op Scala Radio naar een eventuele vierde seizoen gevraagd werd, was die duidelijk: “Ik denk niet dat dat er komt. De vrijheid tijdens het werken met Netflix was geweldig, maar de realiteit was ook dat veel acteurs niet vast gecontracteerd zijn geweest en dus op zoek zijn gegaan naar andere banen. Wat ik hen overigens niet kwalijk kan nemen.”

Tuca & Bertie

Iets verrassender is de stopzetting van Tuca & Bertie. Deze nieuwe animatiereeks van de makers van BoJack Horseman is geanimeerd in de gekende stijl en draait om twee dertigjarige vrouwelijke vogels die in hetzelfde appartementsgebouw wonen. De twee woonden vroeger samen, maar nu Tuca (Tiffany Haddish) gaat samenwonen met haar vriend verhuist Bertie (Ali Wong) naar het appartement erboven.

Bedenkster Lisa Hanawalt wilde met Tuca & Bertie een antwoord bieden op het doorgaans erg mannelijke karakter van animatie voor volwassenen en richtte zich met deze reeks in de eerste plaats op vrouwen. Doorheen de afleveringen werden thema’s aangehaald zoals seksuele intimidatie, daten en het kijken naar vogelporno, relaties en het zetten van stappen richting volwassenheid, thema’s die ons meer universeel dan puur vrouwelijk lijken.

Strategie van een algoritme

https://twitter.com/lisadraws/status/1154150458266570755?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1154150458266570755&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.vulture.com%2F2019%2F07%2Ftuca-and-bertie-cancelled-by-netflix.html

Hoewel de recensies voor Tuca & Bertie heel erg positief waren, krijgt Tuca & Bertie dus geen tweede seizoen. Dat lijkt een rechtstreeks gevolg te zijn van de nieuwe strategie die Netflix hanteert: hoewel het naar eigen zeggen nog altijd meer dan 80% van zijn nieuwe content verlengt, krijgen alleen die reeksen een nieuw seizoen waarvan Netflix denkt dat ze nieuwe abonnees kunnen binnenbrengen. In vergelijking met vroeger moeten series zich sneller bewijzen, een direct gevolg van de overbevolking in serieland. Tuca & Bertie moet dus cijfergewijs – dingen die we van Netflix nooit te zien krijgen – heel erg teleurgesteld hebben.

https://twitter.com/lisadraws/status/1154151359706349568

Bedenkster Lisa Hanawalt laat op Twitter haar ongenoegen blijken over de stopzetting. Ze schrijft dat Tuca & Bertie alles was wat ze ervan wenste dat het zou zijn, dat de productie vlot ging en de kritieken fantastisch waren én dat ze nog dagelijks tweets en boodschappen krijgt van mensen die zichzelf herkennen in één van de twee hoofdpersonages. En dan volgt de steek naar de streamingsdienst: “none of this makes a difference to an algorithm, but it’s important to me and the way I want to continue making art in this world.”

Meer
Lees meer...