Netflix-film over anorexia is onverantwoord door hun keuze voor de hoofdrol (volgens critici)

Netflix heeft na het ophefmakende ’13 Reasons Why’ opnieuw voor controverse gezorgd. Hun nieuwe film ‘To the Bone’ gaat over anorexia en hoewel het onderwerp al gevoelig ligt, is het vooral Netflix’ keuze voor de hoofdrol die voor kritiek zorgt.

De film zou anorexia nervosa romantiseren, dat is een van de kritieken die Netflix moet slikken. Hetzelfde werd gezegd van hun reeks 13 Reasons Why waarin een meisje vrij expliciet zichzelf van het leven beneemt. Volgens critici zou To the Bone een ’trigger’ zijn voor meisjes die worstelen met hun gewicht of aan een eetstoornis lijden. De critici ijveren dan ook voor een waarschuwing door Netflix, voor de film start.

Herbeleven van verleden

Maar nog meer kritiek komt er op de keuze voor Lily Collins voor de hoofdrol. Lilly is de dochter van zanger Phil Collins en kreeg in haar persoonlijke leven al te maken met een eetstoornis. Ze schreef daarover het boek Unfiltered. Omdat ze voor de filmrol moest afvallen en opnieuw van heel dichtbij werd geconfronteerd met (het spelen van) een eetstoornis vinden veel mensen het onverantwoord van Netflix dat ze haar kozen voor de rol van Ellen.

“Ik wilde zelf 15 kilo afvallen voor de rol”, zo zegt Lily Collins. “Ik heb erover getwijfeld, maar het leek me goed om mijn eigen angsten te overwinnen”, vertelt ze in Vanity Fair. Ze verloor de kilo’s onder begeleiding van een dokter en voedingsdeskundige.

In de film zie je ook hoe Ellen donshaartjes op haar armen krijgt, zo probeert een ondervoed lichaam zich warm te houden, ingevallen kaken en een graatmager skelet krijgt, maar volgens Lily kwamen daar ook veel make-up en special effects aan te pas: “Ik heb op geen enkel moment mijn lichaam in gevaar gebracht.”

Netflix – 13 Reasons Why

Missie

Veel mensen wezen met een beschuldigende vinger naar de regisseur, Marti Noxon, voor haar keuze voor Lily. Maar zij zegt dat ze vooraf niets wist van Lily’s anorexiaverleden en dat ze zelf ook een eetstoornis heeft overwonnen. Door haar persoonlijke kennis over de ziekte, kon ze ook een soort van zwarte humor in haar film steken. Lily en Marti vonden elkaar dus bij het maken van de film. “Dat was onze missie”, zegt Noxon daarover. “Het was raar, want we raakten aan een oud zeer, maar wel om anderen te helpen. Zowel Lily als ik zijn genezen, gezond en we genieten van het leven.”

Gezond

Ondertussen ziet Lily Collins er weer gezond uit en wil ze benadrukken dat met de film niemand anorexia wil verheerlijken: “Integendeel, ik hoop dat we hiermee tonen wat je jezelf, maar ook de mensen rondom je, aandoet als je aan anorexia lijdt.”

Ook regisseur Marti Noxon benadrukt dat ze de de film gemaakt heeft in overleg met Project Heal, een Amerikaanse organisatie die geld inzamelt om mensen te behandelen met een eetstoornis, en ook gesproken heeft met ex-patiënten.

Emma wil Leven

In Nederland en Vlaanderen kwam recent de documentaire ‘Emma wil Leven’ nog op tv. In die documentaire zien we de jonge Emma die hard gestreden heeft tegen haar eetstoornis, maar de strijd uiteindelijk verloor. De documentaire weekte veel emoties los bij ons en het lijkt erop dat To the Bone nu hetzelfde gaat doen over de hele wereld.

To the Bone vind je nu terug op Netflix.

Meer
Lees meer...
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.

Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.