Netflix gaat ‘Match’-percentage schrappen en zet volop in op ander systeem

Netflix is van plan om binnenkort het percentage dat moet tonen hoe goed je ‘matcht’ met een bepaalde film, serie op show niet langer te tonen. In plaats daarvan wil de streamingdienst nog meer inzetten op zogenaamde ‘Tags’.

Netflix heeft doorheen de jaren gigantisch veel content gemaakt en opgekocht. Dat is uiteraard een pluspunt, maar het zorgt er ook voor dat je als gebruiker soms het overzicht verliest. Nochtans is het voor de streamingdienst belangrijk dat mensen eenvoudig de films, series en shows vinden die zij leuk zullen vinden. Netflix ontdekte namelijk dat als gebruikers niet binnen de 53 seconden iets nieuws hebben gevonden om te bekijken, de kans groot is dat ze helemaal niets meer kijken.

Match

Netflix experimenteert daarom al enige tijd met allerhande manieren om die suggesties beter te maken, al lijkt het op dat vlak nog steeds niet de gouden formule te hebben gevonden. Ooit was er het beoordelingssysteem met vijf sterren, maar dat bestaat al lang niet meer.

De ‘Suprise Me’-knop werd dan weer een jaar geleden geruisloos afgevoerd, waardoor de focus meer kwam te liggen op het matchpercentage. Dat laatste is pas in 2021 ingevoerd, maar sloeg nooit echt aan. Die percentages, die je kan zien als je Netflix kijkt op je computer, bleken vaak nogal random en mensen snapten nooit goed waarop ze precies gebaseerd waren. Een vertegenwoordiger van Netflix liet dan ook aan de website IndieWire weten dat ‘Match’ zal afgevoerd worden.

Tags

Waar Netflix wel volop wil blijven op inzetten zijn Tags. Dat zijn de woorden of korte zinnen die je ziet staan bij films, series of andere programma’s als je erover hoovert op de homepage van Netflix.

De New York Times berichtte recent dat de streamingdienst maar liefst dertig fulltimemedewerkers in dienst heeft die zich bezighouden met tags. Zo zijn er ondertussen 3.000 verschillende soorten tags, waarover voortdurend gediscussieerd worden door de verantwoordelijken. Netflix meent dat dit systeem hen onderscheidt van andere streamingdiensten die hier niet zoveel middelen voor vrijmaken.

Meer
Lees meer...