Een Europees besluit zorgt voor problemen bij streamingdiensten zoals Netflix en Amazon. Volgens nieuwe Europese regels moeten zij namelijk aan dezelfde regels als reguliere zenders voldoen. Dat wil zeggen dat ze meer programma’s van eigen bodem moeten voorzien. Dat betekent een miljardeninvestering voor Netflix: hoe lossen ze dat op?
In december komen er grote veranderingen voor streamingdiensten. Netflix en Amazon, twee van de grootste spelers op de markt, zullen meer Europese content moeten aanbieden, dat heeft Europa beslist. Netflix heeft dan wel een enorme catalogus, het overgrote deel van de films en series zijn Amerikaans en dat zou dus wel eens heel snel een probleem kunnen worden.
Vlaamse series op Netflix
Hoewel je de laatste jaren en maanden meer Vlaamse series op Netflix kan vinden (zoals Tabula Rasa of Code 37), blijft het grootste stuk van het aanbod Amerikaans. Netflix werkt daar al even aan: ze bestellen meer Europese reeksen en in Madrid is zelfs een nieuw productiecentrum opgericht. Maar zal dat snel genoeg gaan? Want vanaf december zou zo’n dertig procent van het aanbod Europees moeten zijn.
Daarmee moet Netflix zich aan dezelfde regels houden als gewone televisiezenders. De regels die de EU nu doorvoert, zijn ook niet alleen op het aanbod gericht. Ze gaan ook over advertenties, expliciete content en maatregelen om de privacy van kinderen te beschermen. Die gelden ook voor bijvoorbeeld YouTube en Facebook. Aangezien Netflix ook verantwoordelijk is voor zijn content, moeten ze echter ook aan de dertig procentregel voldoen.
La Casa de Papel
Nu investeert Netflix al even in originele content van Europese bodem, al lijkt dat niet noodzakelijk zo. Zo vallen alle series die gemaakt zijn in het Verenigd Koninkrijk (The Crown, Doctor Who) momenteel nog onder die wetgeving. Ook La Casa De Papel, Marseille en Dark helpen de cijfers vooruit. Toch lijkt het erop dat Netflix een zware investering zal moeten.
Dit zijn de beste 50 series op Netflix.
Een alternatieve oplossing kan zijn dat Netflix het aanbod in Europa aanpast. Hoewel Netflix probeert om zo veel mogelijk series en films globaal aan te bieden, kan dat niet altijd. Door bijvoorbeeld minder Amerikaanse series aan te bieden, stijgt het relatieve aantal Europese content. Dat lijkt echter maar een tijdelijke oplossing: gebruikers zullen niet plots evenveel willen betalen voor minder content.
Logische lokale content
Een andere oplossing is investeren in logische lokale content: zo zijn kinderprogramma’s liefst in de taal van het kind, maar kan je ook voldoende dialoogloze programma’s vinden waar veel ouders van jonge kinderen blij mee zijn, zonder eerdere contracten te breken. Maar dat vraagt alsnog een investering.
Netflix zelf schijnt niet al te bezorgd te zijn over de nieuwe regelgeving. De EU zelf liet ook een onderzoek utivoeren en de eerste resultaten uit oktober tonen dat Netflix al dichtbij het quotum zit. Nog een paar extra Britse series en Netflix kan ermee door. En dan maar hopen dat de Brexit geen roet in het eten gooit.