Netflix verhoogt prijzen wereldwijd; België blijft (voorlopig) gespaard

Streaminggigant Netflix voert prijsverhogingen door in verschillende landen, terwijl België voorlopig de dans ontspringt. De aanpassing volgt op een stagnatie van de abonneegroei, ondanks een succesvolle campagne om het delen van wachtwoorden aan banden te leggen.

In verschillende regio’s, waaronder Japan, delen van Europa, het Midden-Oosten en Afrika, zijn de abonnementsprijzen de afgelopen maanden aangepast. Nu zijn ook Italië en Spanje aan de beurt. Dit terwijl België vooralsnog geen wijzigingen ziet. Abonnementen in ons land werden recent wel al duurder. De verhogingen komen op een moment dat Netflix, na een indrukwekkende groeispurt in 2023, te maken krijgt met een vertraging in de toename van nieuwe abonnees.

Ondanks dat er tussen juli en september nog 5,1 miljoen nieuwe abonnees bijkwamen, is dit de kleinste stijging in meer dan een jaar. De gigant telt inmiddels wereldwijd 282 miljoen abonnees, maar het vinden van nieuwe leden blijkt steeds moeilijker.

Nieuwe strategieën om groei te stimuleren

Netflix moest op zoek naar nieuwe manieren om groei te stimuleren nadat de abonneegroei begon te vertragen. In 2022 werden verschillende maatregelen doorgevoerd, zoals het aanpakken van wachtwoorddelen en de introductie van een goedkoper, advertentie-ondersteund abonnement. Deze tactieken bleken succesvol en leverden het afgelopen jaar meer dan 45 miljoen nieuwe gebruikers op.

Het advertentie-ondersteunde abonnement heeft in sommige regio’s zelfs voor 50 procent van de nieuwe aanmeldingen gezorgd. Toch benadrukt Netflix dat het nog “vroeg” is in hun advertentiegedreven strategie en dat zij pas volgend jaar echt inkomsten uit advertenties verwachten te halen.

Financiële prestaties blijven sterk

Ondanks de uitdagingen blijft Netflix financieel sterk presteren. In het derde kwartaal van 2023 rapporteerde het bedrijf een omzetstijging van 15 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De omzet kwam uit op meer dan 9,8 miljard dollar. De winst steeg ook aanzienlijk, van 1,6 miljard naar 2,3 miljard dollar.

Hoewel Netflix de prijzen in 2023 verhoogde in het VK en de VS, bleef het populaire “standaardplan” zonder advertenties ongewijzigd sinds 2022. Netflix test regelmatig prijsveranderingen in kleinere markten voordat ze in grote landen zoals de VS worden doorgevoerd.

Concurrentie en contentcreatie

In de steeds concurrerender wordende streamingmarkt blijft het creëren van nieuwe content essentieel voor het behouden van klanten. Volgens analist Matt Britzman van Hargreaves Lansdown – via BBC – heeft Netflix dankzij haar sterke financiële positie de ruimte om te investeren in originele producties. Dit wordt gezien als cruciaal om klantentrouw te behouden en prijsverhogingen te rechtvaardigen.

Meer
Lees meer...