Fans van Little Britain die de reeks hoopten te zien via Netflix, zullen dat nu niet meer kunnen doen. Want Netflix heeft de reeks van de streamingdienst gehaald omdat er gebruik gemaakt wordt van blackface en dat kan in dit tijdperk niet meer door de beugel.
Door de aanhoudende protesten tegen racisme in de Verenigde Staten en ver daarbuiten, heeft ook Netflix een kijkje genomen in z’n eigen catalogus. Daaruit bleek dat Little Britain niet meer door de beugel kon en daarom werd het nu geschrapt door Netflix.
Little Britain
Little Britain is een Britse satirische comedy-reeks, die bestaat uit verschillende sketches. De reeks liep van 2003 tot 2007 op BBC en kwam nadien nog een paar keer terug als special. Little Britain was aanvankelijk een radioshow, maar maakte al snel de verplaatsing naar het televisischerm.
De reeks is geschreven en voornamelijk gespeeld door de Britse comedians David Walliams en Matt Lucas. De sketches uit Little Britain gaan over de verschillende lagen van de Britse samenleving. Door de voice-over, ingesproken door Doctor Who Tom Baker, lijkt het format op een inleiding tot de Britse cultuur voor buitenlanders. En daarbij schuwde het duo de controverse niet.
Minderheden
In Little Britain komen verschillende minderheden aan bod, gaande van iemand die doet alsof hij in een rolstoel moet zitten tot “the only gay in the village” en marginale tienermeisjes. Bijna alle personages worden gespeeld door David Walliams en Matt Lucas zelf, waardoor ze zich soms moesten verkleden.
En het is daar dat het schoentje nu wringt. Eén van de personages is Desiree DeVere, een zwarte vrouw. Maar ze werd wel gespeeld door David Walliams, een blanke man. Om in de huid van Desiree te kruipen, werd het gezicht van David dus volledig zwartgeverfd en dat kan nu niet meer door de beugel.
Blackface
Met blackface wordt verwezen naar het zwart maken van je gezicht om je zo voor te doen als een zwarte. Maar dit valt zwarten heel zwaar omdat er een heel negatieve connotatie rond hangt. In de Verenigde Staten werd blackface namelijk gebruikt bij het theater om zwarten op een heel stereotiepe en karikaturale manier neer te zetten. De blanke acteurs met een zwart geschminkt gezicht gedroegen zich als wilde en minder begaafde mensen.
Dit is ook de reden waarom er zoveel ophef is rond Zwarte Piet. Wanneer die een volledig zwart geschilderd gezicht heeft, inclusief kroeshaar en dikke rode lippen, is dat een vorm van blackface.
Tijden veranderen
Dat Little Britain nu van Netflix, en de andere streamingplatformen waarop de reeks te vinden was, gehaald wordt, komt niet als een verrassing voor de makers. Al in 2017 liet Matt Lucas weten dat een reeks als Little Britain nu niet meer zou kunnen. “Als ik terug kon gaan en Little Britain opnieuw zou kunnen maken, dan zou ik geen moppen maken over travestieten, en ik zou ook geen zwarte personages vertolken”, zo klinkt het.
“Ik zou die reeks nu niet meer maken. Het zou mensen ongelukkig maken. We hebben toen een grover soort humor gemaakt dan wat ik nu zou doen.” Er werd eerder dit jaar nog gesproken over een mogelijke reboot van de reeks op Netflix, maar nu Little Britain niet langer te vinden is op de streamingdienst lijkt die er niet te gaan komen.
Netflix en Black Lives Matter
Netflix zet zich niet enkel in voor Black Lives Matter door reeksen te verwijderen. Het heeft ook een uitgebreide lijst opgesteld met films en series die je kan kijken als je meer wil weten over de problematiek en de oorzaken ervan.
Een van die interessante kijktips is 13th. Die documentaire uit 2016 van Ava DuVernay legt perfect uit waarom de verhouding tussen blanken en zwarten zo gevoelig ligt in de Verenigde Staten. Deze documentaire werd door Netflix ook integraal geüpload op Youtube. Daardoor kan iedereen, dus ook wie geen abonnement op Netflix heeft, de film gratis bekijken.